Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

JO 2024. Loredana Toma, la un pas de record olimpic, însă încercarea a fost anulată. Românca iese din concurs, fără medalie

Loredana Toma a ieșit din concursul la haltere, la categoria 71 kg, după ce nu a reușit nicio ridicare la stilul aruncat. La stilul smuls, halterofila a reușit să ridice 117 kilograme și să stabilească un nou record olimpic, însă reușita ei nu a fost validată de arbitri, care au considerat că sportiva nu a avut o execuție corectă.

Update 7: La ultima încercare din concurs, halterofila din România ratează și ridicarea la 134 kg. Ea încheie concursul fără nicio încercare reușită la stilul aruncat.

Update 6: La a doua încercare, Loredana Toma a urcat la 133 kg, însă a ratat și această ridicare.

Update 5: La stilul aruncat, prima încercare, Loredana Toma ratează ridicarea la 131 kg. Halterofila mai are la dispoziție două încercări.

Update 4: La finalul ridicărilor la stilul smuls, Loredana Toma s-a clasat pe locul al treilea. Urmează ridicările de la stilul aruncat. Pe primul loc este Olivia Reeves (SUA) care a ridicat 117 kg și a stabilit un nou record olimpic la această categorie.

Update 3: La a treia, și ultima încercare de la stilul smuls, Loredana Toma ratează ridicarea de la 117 kg, după ce arbitrii au stabilit că nu a fost realizată corect. Halterofila rămâne cu încercarea de 115 kg.

Update 2: Sportiva reușește și a doua încercare, la 115 kg.

Update: La prima încercare din finală, Loredana Toma a reușit să ridice fără mari probleme 111 kilograme.

Știrea inițială: După argintul obținut de Mihaela Cambei, la categoria 49 kg, Loredana Toma luptă și ea pentru medalii, de la ora 20:30, la categoria 71 kg. Ea era obișnuită să concureze la 64 de kilogarme, dar acum a decis să-și încerce norocul la o greutate superioară.

Halterofila originară dintr-o comună din Botoșani are 29 de ani, este legitimată la CS Rapid Bucureşti, se află pe locul 4 mondial la categoria sa și își dorește exact trofeul care îi lipsește din palmares, o medalie la Jocurile Olimpice, competiție unde ea se află în premieră.

În rest, a câștigat tot ce s-a putut și este cea mai titrată halterofilă din România. Ea este dublă campioană mondială și de șase ori campioană europeană.

Loredana Toma luptă pentru medalii la Jocurile Olimpice 2024

În 2021, Loredana Toma a reușit un record european la stilul smuls, care este și preferatul ei, cu 114 kilograme. La total, cea mai bună performață a Loredanei Toma a fost 249 de kilograme și a stabilit-o în 2020, la Roma.

În 2021, Loredana Toma a fost aproape să se retragă înainte de ediția trecută a Jocurilor Olimpice, din cauza scandalului de dopaj în care a fost implicată Federația Română de Haltere.

Prima dată, ea a fost suspendată între 2014 și 2016. Vestea venise atunci cu o lună înaintea Europenelor, iar substanța găsită în corpul ei a fost stanozolol, substanță care iese din corp în 12 luni.

Pe 15 iunie 2021, Federația Română de Haltere a fost suspendată inițial un an din toate competițiile internaționale, pentru cinci sportivi care au încălcat regulamentului antidoping, începând cu anul 2012. Patru dintre ei erau reprezentanții României la JO 2012: Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Martin (a luat bronz la JO 2012) şi Roxana Cocoş (a luat argint la JO 2012).

După această ediție a Jocurilor Olimpice, Loredana Toma spune că vrea să se retragă, însă neapărat cu o medalie. În caz contrar, ea a spus că se mai gândește dacă va lupta să se califice și pentru urmtoarele Jocuri Olimpice, cele din 2028, de la Los Angeles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE