Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atunci când nici accidentările nu te pot opri din drumul spre medalie. Cum a trăit finala Mihaela Cambei și de ce a sărutat discurile de pe bară

Magnific! Aceasta a fost reacția comentatorului, atunci când Mihaela Cambei a ridicat 112 kg. De bucurie, halterofila de 21 de ani a sărutat discurile de pe bară, iar imaginea a rămas una memorabilă. A spus că a sărutat greutățile "pentru că au fost prietenoase cu mine".

În acel moment, ea era sigură de o medalie, neștiind încă ce culoare va fi. Avea să fie de argint. Însă un argint obținut cu trudă, așa cum oamenii obișnuiți nici nu-și pot imagina. Iar Mihaela Cambei nu este un om obișnuit, așa cum nici canotorii noștri nu sunt. Și nici David Popovici.

Mihaela Cambei, primele cuvinte după argintul olimpic

Halterofila Mihaela Cambei a câștigat medalia de argint la categoria 49 de kilograme, după o prestație eroică la Jocurile Olimpice 2024. Sportiva chiar s-a accidentat la un moment dat, însă a strâns din dinți și a concurat așa.

La final, ea a dezvăluit că a avut "un cârcel foarte mare la mână", în zona cotului, iar durerea era imensă. Apoi a avut alt cârcel la gât și altul la un deget. La un moment dat, în timp ce ridica 112 kilograme la stilul aruncat, pe imagini s-a văzut clar cum haltera se înclina spre dreapta ei. Însă într-o secundă, Mihaela s-a redresat de-a dreptul eroic, atunci când multă lume se aștepta să scape haltera sau să o arunce. Dar costul acestei medalii de argint nu a fost doar acela.

"Am ridicat foarte multe tone în fiecare zi. Această medalie este o muncă de doi ani, în care sunt foarte multe răni, foarte multe plânsete, dureri, accidentări, îndurări. Iar fericirea e aia de două-trei secunde, de pe podium. M-a afectat puțin că mi s-a blocat mâna la un moment dat, dar am reușit. Cu siguranță, îmi voi tatua această emblemă, pentru că înseamnă totul pentru mine", a spus Mihaela Cambei, la final.

Antrenorul Valeriu Calancea știe prin ce a trecut eleva sa. El a fost campion mondial în 2003, la Vancouver.

Valeriu Calancea, antrenor: "Sunt fericit că am trecut prin multe și chiar sunt fericit pentru rezultatul pe care l-am obținut toți. Strategia era să-i forțezi și pe ceilalți sportivi ca să rateze."

  • La smuls, Cambei a ridicat 89 kilograme la prima încercare, 91 de kilograme la a doua și 93 la a treia, cel mai bun rezultat din concurs, cu 4 kg peste campioana olimpică și mondială, chinezoaica Zhihui Hou.

Adrian Ionescu, antrenor: "Suntem fericiți și emoționați și foarte bucuroși de rezultatele pe care le-am obținut. Cu toate că este un sport individual, munca echipei și-a spus cuvântul".

Alexandru Pădure, președintele FR Haltere: "Am văzut doar atât: este bine. Sunt sentimente, îți trec tot felul de gânduri prin cap, e o satisfacție enormă pentru ea și pentru noi toți. Ne-a ieșit, dar nu ne-a ieșit întâmplător".

Mihaela Cambei se află la prima participare la Jocurile Olimpice. Un singur kilogram, la total, a despărțit-o de medalia de aur, pe care a luat-o chinezoaica Zhihui Hou, care era campioana olimpică în exercițiu.

Pentru Mihaela, cele 93 de kg la smuls și 112 la aruncat sunt cele mai bune performanțe din cariera sa, în competiții, după cum a spus chiar ea. La total, ea a avut 205 kg, cu un kg sub performanța chinezoaicei.

  • Această medalie este prima adusă de halterele din România, la feminin.
  • În 2023, Mihaela a fost desemnată cea mai bună halterofilă a Europei.
  • Mihaela Cambei mai are o medalie de bronz la Jocurile Olimpice pentru tineret, de la Buenos Aires, în 2018, șase titluri europene și două medalii cucerite la Campionatele Mondiale.
  • Medalia Mihaelei Cambei este a opta pe care o obține delegația României la JO 2024, dublu față de ediția trecută, de la Tokyo.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE