Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este lansatorul GMARS, noua invenție "germano-americană" care depășește HIMARS

Un nou sistem de lansator a fost prezentat la expoziția de apărare Eurosatory 2024, la Paris. Este vorba despre GMARS (lansator mobil global de rachete de artilerie), un sistem creat de americanii de la Lokheed Martin în parteneriat cu germanii de la Rheinmetall, o armă ultramodernă, care depășește tot ce xistă în acest moment pe piață, în această categorie.

Treptat, el va înlocui sistemul MARS2, produs în Germania.

GMARS, noua invenție "germano-americană" care depășește HIMARS

Acest sistem, a cărui dezvoltare a început în 2023, este capabil să lovească cu precizie mare ținte aflate la distanțe mari și are câteva caracteristici care îl fac cu adevărat special. El combină tehnologia HIMARS și șasiul Rheinmetall HX 8x8, potrivit publicației Defenseromania.

Este mai puternic decât actualul HIMARS M142 și este echipat cu un lansator dublu de rachete, ceea ce înseamnă că poate transporta două lansatoare de rachete în loc de unul.

În viitor, acest sistem va putea integra și rachete ATACMS, care au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri, dar și cu rachete PrSM de înaltă precizie, cu rază de 400 de kilometri. Sistemul este capabil să folosească "diverse tipuri de muniție, inclusiv GMLRS, cu o rază de acțiune de până la 70 de kilometri și ER GMLRS, cu o bătaie de până la 150 de kilometri", conform sursei menționate.

Ceea ce este interesant este că muniția și logistica GMARS coincid în proporție de 80% cu cele de la HIMARS.

Livrările acestui sistem către aliații NATO ar urma să înceapă în 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE