O organizație pentru drepturile omului dă în judecată Danemarca pentru exporturile de arme către Israel. Grupul respectiv, care este unul dintre cele mai mai importante organizații pentru drepturile omului din lume, a menționat îngrijorări serioase că armele și echipamentele militare trimise în Israel ar putea fi utilizate cu încălcarea dreptului internațional în Gaza.
- Peste 30.000 de oameni, majoritatea civili, au fost uciși în Gaza de armata israeliană, de la începutul războiului cu Hamas, în octombrie 2023.
Filialele locale ale Oxfam, Amnesty, Action Aid și grupul palestinian pentru drepturile omului Al-Haq au anunțat acest proces împotriva Poliției Naționale Daneze și Ministerului Afacerilor Externe al țării, conform Euronews.com.
Danemarca, dată în judecată pentru exportul de arme în Israel
Prin acțiunea lor, se cere autorităților daneze să oprească exporturile de arme către Israel, pe motiv că există „un risc clar ca armele și echipamentele militare pe care Danemarca, direct și indirect, le exportă în Israel să fie folosite pentru a comite crime grave împotriva civililor din Gaza”.
Potrivit grupului, aceasta ar reprezenta o încălcare a regulilor internaționale privind comerțul cu arme, în numele Danemarcei, și ar face țara complice la „un posibil genocid”. Instanța supremă a ONU, Curtea Internațională de Justiție (CIJ), a concluzionat, în ianuarie, că este plauzibil ipoteza că acțiunile Israelului în Gaza ar putea echivala cu un genocid.
„Danemarca nu trebuie să furnizeze arme pentru a bombarda civili. Odată cu procesul, vom verifica dacă Danemarca respectă dreptul internațional și valorile pe care le susținem. Nu putem ignora încălcările clare ale dreptului umanitar, crimele de război și avertismentul asupra unui potențial genocid", a declarat Lars Koch, secretarul general al Oxfam Danemarca, pe rețelele de socializare.
Astfel, ceea ce caută ONG-urile este decizia instanței cu privire la întrebarea dacă acțiunile Danemarcei reprezintă o încălcare a dreptului internațional sau nu.
Țara nordică este obligată de tratatul ONU privind comerțul cu arme și de regulile comune ale UE pentru exporturile de arme să se asigura că aceste exporturi de arme și echipamente militare de la companiile daneze să nu fie utilizate cu încălcarea dreptului internațional.
"De cinci luni am tot vorbit despre un potențial genocid în Gaza, dar nu am văzut politicieni luând măsuri. Danemarca nu ar trebui să trimită arme în Israel atunci când există o suspiciune rezonabilă că comite crime de război în Gaza. Trebuie să obținem poziția curții cu privire la responsabilitatea Danemarcei", a declarat Tim Whyte, secretarul general al Mellemfolkeligt Samvirke, una dintre organizațiile din spatele procesului.
În februarie, un tribunal olandez a ordonat Țărilor de Jos să nu mai vândă piese pentru avioane de luptă F-35 către Israel, din cauza temerilor că acestea ar putea fi folosite în încălcarea dreptului internațional în Gaza.