Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cutremurele din Santorini: Cât de periculos e și ce înseamnă pentru turiștii care vizitează insula grecească

Luni, pe insula vulcanică Santorini din Grecia, școlile au fost închise, iar echipele de intervenție au fost mobilizate, după ce o intensificare a activității seismice a generat îngrijorări cu privire la un cutremur potențial puternic.

De asemenea, au fost dispuse măsuri de precauție pe mai multe insule apropiate din Marea Egee - toate destinații populare pentru vacanțele de vară - după ce în ultimele trei zile au fost înregistrate în zonă peste 200 de cutremure submarine, potrivit Euronews Travel.

Aceste măsuri sunt de precauție, iar autoritățile vor rămâne vigilente. Îndemnăm cetățenii să respecte cu strictețe recomandările de siguranță pentru a minimiza riscurile”, a declarat ministrul Protecției Civile, Vasilis Kikilias, duminică târziu, după o reuniune de urgență a guvernului la Atena.

Iată tot ce trebuie să știți dacă vă aflați în Santorini sau aveți planificată o călătorie pe insulă.

Școli închise în Santorini după o serie de cutremure

Deși experții greci spun că cutremurele, multe cu magnitudini de peste 4,5, nu au legătură cu vulcanul Santorini, ei recunosc că activitatea seismică este un motiv de îngrijorare.

Frecvența cutremurelor, care au continuat pe parcursul nopții de duminică spre luni, a îngrijorat locuitorii.

Nu am mai simțit niciodată așa ceva și cu o asemenea frecvență - un cutremur la fiecare 10 sau 20 de minute. Toată lumea este neliniștită, chiar dacă unii dintre noi o ascund pentru a nu provoca panică, dar toată lumea este îngrijorată., a declarat rezidentul Michalis Gerontakis, care este și directorul Orchestrei Filarmonice din Santorini.

Oficialii guvernamentali s-au întâlnit cu oamenii de știință pe tot parcursul weekendului și luni pentru a evalua situația, în timp ce școlile au fost închise și pe insulele vecine Amorgos, Anafi și Ios.

Hotelurile au fost sfătuite să golească piscinele în urma cutremurelor

În Santorini, locuitorii și vizitatorii au fost sfătuiți să evite adunările mari în interior și zonele în care ar putea avea loc alunecări de pietre.

Hotelurile au fost instruite să golească piscinele din cauza temerilor că volumele mari de apă ar putea destabiliza clădirile în cazul unui cutremur puternic.

Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) din Regatul Unit și-a actualizat recomandările de călătorie pentru Santorini și insula vecină Amorgos și a reiterat recomandările Ministerului grec al Protecției Civile.

Ministerul grec sfătuiește oamenii să evite porturile Amoudi, Armeni, Korfos și Portul Vechi (Paleos Limenas) din zona Fira și să aleagă rute sigure atunci când călătoresc, în special în zonele în care riscul de alunecare de teren este ridicat.

În cazul unui cutremur puternic, oamenii ar trebui să părăsească imediat zonele de coastă. Dacă vă aflați în zonele afectate, trebuie să urmați sfaturile autorităților locale.”, se arată în actualizarea de călătorie.

Santorini, în formă de semilună, este o destinație turistică de prim rang, cu sosiri zilnice prin zboruri comerciale, feriboturi și nave de croazieră.

Insula atrage anual peste trei milioane de vizitatori în satele sale acoperite cu var alb, construite de-a lungul stâncilor dramatice formate în urma unei erupții vulcanice masive, acum mai bine de 3 500 de ani.

Toate scenariile rămân valabile

Seismologul grec Gerasimos Papadopoulos a avertizat că secvența actuală de cutremure - afișată pe hărțile seismice live ca un grup în creștere de puncte între insulele Santorini, Ios, Amorgos și Anafi - ar putea indica un eveniment iminent mai mare.

„Toate scenariile rămân valabile. Numărul de cutremure a crescut, magnitudinile au crescut, iar epicentrele s-au deplasat spre nord-est. Deși acestea sunt cutremure tectonice, nu vulcanice, nivelul de risc a crescut.”, a scris Papadopoulos într-o postare online.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE