Mii de oameni au protestat din nou la Tel Aviv. Ei au cerut demisia premierului israelian și organizarea de noi alegeri parlamentare. Oamenii vor un armistițiu în războiul din Fâșia Gaza și eliberarea tuturor ostaticilor ținuți de Hamas. Tensiunile cresc și în guvernul de război al Israelului. Unul dintre principalii reprezentanți în acest consiliu a anunțat că își va da demisia, dacă premierul nu va veni, în scurt timp, cu un nou plan pentru Fâșia Gaza care să pună capăt ostilităților.
Nemulțumirea oamenilor a crescut și mai mult după ce armata a anunțat că a descoperit în Gaza cadavrul unui nou ostatic israelian, al patrulea din ultimele zile. Este vorba despre un bărbat de 53 de ani. Acesta a fost răpit de milițiile Hamas în timpul atacului asupra Israelului din 7 octombrie anul trecut.
Protestatar: „Acest guvern duce țara într-o direcție în care nu vreau să văd că ajunge. Nu cred că părinții și bunicii mei, care au ajutat la construirea acestei țări, ar fi vrut să vadă că țara se îndreaptă în această direcție. Oriunde am merge văd corupție, văd lipsă de speranță, văd lipsă de viziune, văd mediocritate și chiar mai jos de atât. Vrem schimbare.”
Protestatar: „În primul rând, vreau ca toată lumea să revină acasă. Toți cei 132 de ostatici să se întoarcă. De aceea mă aflu aici, de aceea sunt pe străzi din 7 octombrie. Avem nevoie de alegeri, trebuie să schimbăm guvernul. Prim-ministru nostru nu mai poate fi premier.”
Cea mai semnificativă diviziune de la începutul războiului
Între timp, un popular membru al cabinetului de război al Israelul, a amenințat că va demisiona dacă Guvernul nu va adopta un nou plan pentru războiul din Fâșia Gaza. Documentul ar trebui să prevadă între altele înlăturarea controlului Hamas în Fâșia Gaza, înființarea unei administrații civile multinaționale în regiune, dar și normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită.
Benny Gantz, ministru în Cabinetul de Război al Israelului: „Pe lângă menținerea controlului de securitate israelian, stabiliți o administrație americană, europeană, arabă și palestiniană care să gestioneze Fâșia Gaza și să pună bazele unei viitoare alternative care să nu fie Hamas și să nu fie Abbas. Poporul israelian vă privește, trebuie să alegeți între sionism și cinism, între unitate și grupări, între responsabilitate și anarhie, între victorie și dezastru.”
Ruptura de la vârful conducerii Israelului îl face pe premierul Benjamin Netanyahu și mai dependent de aliații săi de extremă dreapta, aripa dură care insistă pe continuarea operațiunii militare. Aceasta este cea mai semnificativă diviziune de la începutul războiului în care Israelul încă nu și-a atins obiectivele declarate – de distrugere a organizației militante Hamas și de eliberarea a tuturor ostaticilor răpiți.