Ilie Bolojan devine președintele interimar al României. Marți, Curtea Constituțională a României a luat act de demisia președintelui Klaus Iohannis și, potrivit prevederilor constituționale, șeful Senatului va prelua interimatul funcției până la alegerile prezidențiale din luna mai.
CCR a luat act de demisia lui Klaus Iohannis
Curtea Constituțională a României susține că a luat act de demisia președintelui României, Klaus Iohannis.
”Curtea Constituțională constată că funcția de Președinte al României devine vacantă, începând cu data de 12 februarie 2025, ca urmare a demisiei domnului Klaus-Werner Iohannis din funcția de Președinte al României.
Curtea Constituțională constată că vacanța funcției de Președinte al României este o împrejurare care justifică interimatul în exercitarea funcției de Președinte al României, începând cu data de 12 februarie 2025. Constată că, în conformitate cu dispozițiile art.98 alin.(1) din Constituție, interimatul funcției de Președinte al României se asigură de președintele Senatului, domnul Ilie-Gavril Bolojan, începând cu data de 12 februarie 2025. Definitivă și general obligatorie. Prezenta hotărâre se comunică Parlamentului și Guvernului și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Pronunțată în ședința din data de 11 februarie 2025.”, se arată în documentul făcut public de CCR.
Știrea inițială: Curtea Constituțională dezbate, marți, de la ora 13:00, cererea pentru a constata vacanța funcției de președinte al României și împrejurările care justifică interimatul la această funcție, după demisia lui Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis și-a anunțat, luni, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie.
Condiții pentru asigurarea interimatului funcției de președinte al României
Constatarea existenței împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcției de președinte este prevăzută în Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.
Astfel, art. 44 prevede:
- (1) Curtea Constituțională constată existența împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcției de președinte al României și comunică cele constatate Parlamentului și Guvernului.
- (2) Vacanța funcției de președinte al României se constată la cererea președintelui uneia dintre Camerele Parlamentului sau a președintelui interimar care exercită atribuțiile președintelui României în perioada cât acesta este suspendat din funcție.
- (3) În cazul în care președintele României a fost suspendat din funcție, cererea pentru constatarea existenței împrejurărilor care justifică interimatul se face de președintele care a condus lucrările ședinței comune a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza hotărârii adoptate în ședința comună.
- (4) Dacă interimatul funcției de președinte al României se datorează imposibilității temporare de a-și exercită atribuțiile, cererea se face de președintele României sau de președintele uneia dintre Camerele Parlamentului.
De asemenea, la articolul 45 se stipulează: „Cererea pentru constatarea existenței împrejurărilor care justifică interimatul funcției de președinte al României va fi însoțită de dovezile necesare, iar constatarea acestor împrejurări se face de Curtea Constituțională, cu votul majorității judecătorilor”.
Ilie Bolojan va fi președintele interimar al României
După demisia lui Iohannis, președintele interimar al României va fi Ilie Bolojan, președinte al Senatului și lider interimar al PNL în momentul de față. De altfel, Bolojan a anunțat, luni seară, că se suspendă din calitatea de preşedinte al PNL şi de membru al PNL.
În locul său, conducerea interimarea a Partidului Național Liberal va fi preluată de Cătălin Predoiu.
Președintele interimar al României va exercita atribuțiile constituționale de președinte, însă:
- nu poate dizolva Parlamentul;
- nu poate iniția referendum;
- nu poate adresa mesaje Parlamentului cu privire la cele mai importante probleme ale națiunii.