Franța a anunțat că fumatul va fi interzis pe plaje și în alte locuri publice, însă nu francezii nu sunt primii care introduc o asemenea legislație dură. Franța urmează, astfel, exemplul Mexicului, care a interzis complet fumatul în toate locurile publice, inclusiv în hoteluri și pe plaje. Anterior, interdicția de fumat se aplica doar în transportul public, baruri, locuri de muncă și restaurante.
Din 15 ianuarie, guvernul mexican a extins legislația și a inclus toate spațiile publice interioare și exterioare, precum hoteluri, stațiuni, plaje, parcuri și oriunde s-ar putea aduna copiii. Practic, singurele locuri permise pentru a fuma în Mexic a rămas în casele private sau în spațiile private aflate în aer liber.
Mexic are una dintre cele mai stricte legi împotriva tutunului din întreaga lume. Turiștii care fumează ar putea primi amenzi între 50 și 300 de dolari pentru iluminarea în public, potrivit Reuters. Cei care refuză riscă până la 36 de ore de închisoare.
De asemenea, în Mexic au fost înăsprite reglementările referitoare la țigările electronice. Aceste dispozitive nu pot fi importate, vândute sau utilizate în spații publice din Mexic.
Țări cu legistație strictă împotriva fumatului
O legislație dură mai este în țări precum Irlanda, Grecia, Ungaria și Malta. Anul trecut, Costa Rica a interzis fumatul în toate locurile publice, inclusiv în baruri, restaurante și stații de autobuz. În unele orașe, precum Barcelona, este interzis fumatul pe plaje, pentru a fi prevenită aruncarea mucurilor de țigări. Peste 100 dintre cele 3.514 plaje ale țării au introdus o interdicție la 1 iulie 2022, inclusiv Costa del Sol și insulele Baleare.
De asemenea, cunoscuta stațiune de schi franceză Les Gets a interzis fumatul, conform Euronews.com.
În Columbia este ilegal chiar și fumatul țigărilor electronice în spațiile publice. La fel și în Iran, în timp ce în Turcia este ilegal până să și cumpărați o țigară electronică.
În Singapore, deținerea unei țigări electronice se pedepsește cu o amendă de 2.000de dolari.
În Australia este nevoie să ai o rețetă pentru a avea țigări electronice care conțin nicotină. Altfel, se plătește amendă. Unele state chiar au pedepse cu închisoarea pentru importul de e-lichid cu nicotină.
Țigările electronice sunt interzise și în Argentina, Brazilia și Nepal. Iar în Qatar, interdicția se aplică tocmai din 2014, iar încălcarea legii ar putea aduce o amendă de până la 2.467 de euro sau trei luni de închisoare.
Turiștii care folosesc țigări electronice în Thailanda ar putea risca, de asemenea, până la 10 ani de închisoare sau amenzi de 30.000 de baht (836 EUR).