Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum îi poate întinde Putin lui Trump o capcană diplomatică și cum pot face diferența în Ucraina „soldații-cartuș” nord-coreeni

Militarii ucraineni sunt convinși că alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite va schimba și soarta războiului cu Rusia. Nimeni nu știe însă în ce direcție vor duce aceste schimbări.

Unii analiști se așteaptă ca așa-zisa pace pe care Trump a promis că o instaurează în 24 de ore ar putea presupune ca ucrainenii să cedeze Rusiei teritoriile ocupate în acest moment. Însă militarii ucraineni nu sunt dispuși să renunțe la ele și nici nu cred în negocieri cu rușii.

În aceste condiții, apar o mulțime de întrebări și multă incertitudine, dacă avem în vedere că Trump este recunoscut drept o persoană care se poate răzgândi foarte rapid.

Ce urmează în războiul din Ucraina, după ce Donald Trump a devenit președinte al SUA

Dan Claudiu Degeratu, expert în securitate și apărare: „Trebuie să neașteptăm la o intensificare a inițiativelor rusești de pe toate fronturile, acolo unde va fi posibil. Putem să ne așteptăm inclusiv la suplimentări de forțe, la schimbări destul de bruște în materie de inițiative. Se simte clar un fel de grabă la Moscova, pentru a intensifica aceste acțiuni, inclusiv toate știrile legate de pregătirea unei ofensive în Kursk sugerează această grabă a armatei ruse. Oricum avea inițiativa pe front de mai multe luni, dar r important să înțelegem că acest lucru se face în contextul alegerii lui Trump.

Promisiunea principală vizavi de Ucraina era de fapt o reducere, nu o implicare a noii administrații și pentru încetarea măcat temporară a focului. Cumva, Moscova poune presiune nu doar pe Ucraina, dar deja și pe Washington. Acesta este stilul specific Moscovei de a invita - între ghilimele - la negocieri partea americană. Putem să ne așteptăm și la alte inițiative din partea lui Putin, pentru a complica și mai mult ecuația în care trebuie să se implice viitorul președinte Donald Trump.”

Cum pot face diferența soldații nord-coreeni în războiul din Ucraina

Între timp, armata Moscovei înaintează în zonele Donețk și Zaporojie și au trimis deja peste 10.000 de trupe în zona rusească Kursk, ocupată de ucraineni din 6 august 2024. Mulți dintre cei trimiși acolo sunt soldați nord-coreeni.

Având în vedere că mulți se așteaptă ca Trump să nu mai ofere sprijin atât de mare Ucrainei, administrația Biden a promis că va oferi ucrainenilor tot ajutorul de care au nevoie până la 20 ianuarie, data la care Donald Trump își va începe mandatul de președinte al SUA.

Dan Claudiu Degeratu, expert în securitate și apărare: „Nord-coreenii pot fi implicați oriunde vrea armata rusă. Cred că nu va fi o problemă să treacă granița formală, pentru că discutăm de niște teritorii care, conform legislației Rusiei, sunt deja parte a țării-mamă, deci cumva există această formalitate.

În al doilea rând, dacă discutăm de eficiența lor și contribuția lor, ea este importantă din perspectiva armatei ruse, pentru că armata rusă are nevoie permanentă de soldați. Nu se discută criterii de eficiență sau alte lucruri, așa cum încercăm noi să judecăm prin pisma unor criterii din armatele NATO. Acolo au nevoie de multă masă de manevră, trupe care să fie implicate oriunde în efortul rusesc de a rupe frontul în orice zonă."

Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă: „Zece mii de soldați sunt zece mii de soldați, s-ar putea să se dubleze în viitor și mai ales în condițiile în care Rusia folosește multă infanterie în atacuri aproape sinucigașe. Forța nord-coreeană este binevenită, în condițiile în care a cam scăzut entuziasmul pentru banii dați soldaților ruși să se înroleze.

Sunt așa-ziși soldați-cartuș, așa cum sunt mulți soldați ruși și nu cred că ar fi apelat Kremlinul la nord-coreeni dacă nu ar fi avut nevoie. Ajută Moscova, dar important e să vedem dacă vor mai veni și alte zeci de mii de nod-coreeni. O să vedem cum vor lupta, dar foarte probabil au fost trimiși soldați într-o stare fizică destul de bună și psihic îndoctrinați și să nu uităm că au familiile ostatice acasă. Deci nu va exista dezertare în masă.

Cam atât știm în clipa de față și nu aș vrea să speculez până nu vom vedea primii prizonieri și interogatorii care ne vor da o imagine asupra nivelului de pregătire a nord-coreenilor. Păi sunt folosiți fără să țină cont de pierderi, în atacuri punctuale, mai mult pentru a dezvălui pozițiile ucrainenilor și după aceea vin trupe specializate, cu pregătire cât de cât mai ridicată. Dar s-ar putea ca nord-coreenii să lupte în uniități distincte, sub comandă proprie, vom vedea."

Trump s-ar putea concentra să rezolve alte probleme până la abordarea războiului dn Ucraina

De când a început războiul, americanii au oferit cel mai mare ajutor Ucrainei, însă după alegerea lui Trump, banii americanilor ar putea fi folosiți pentru rezolvarea problemelor interne în primul rând. Este una dintre temerile cele mai mari ale ucrainenilor.

Dan Claudiu Degeratu, expert în securitate și apărare: „Cred că decizia politică cea mai importantă în SUA va fi totuși centrată pe problema granițelor, a imigrației, pe agende interne. Probabil că vom avea primele semnale legate de intențiile administrației Trump față de situația din Ucrainei în momentul în care o să vedem discuțiile despre bugetul Ministerului Apărării, când vom asculta audierile sencretarului desemnat pentru Apărare. Nu se vor întâmpla lucrurile chiar peste noapte.

Cred că Trump a testat Ucraina, de câteva săptămâni sau luni, să vadă cât este de solidă pe această poziție justă, fermă, de neschimbat, legată de cum ar trebui să fie finalul acestui război, o victorie justă, așa cum spunea Zelenski. În același timp, acum, probabil că testează și Moscova cu tot felul de abordări.

E mai simplu pentru Trump să înceapă această inițiativă de plan de pace, încercând să convingă în primul rând Ucraina că trebuie să se gândească la anumite flexibilizări, anumite probleme care pot fi rezolvate prin anumite cedări. Și după aceea, își dă seama că e mai greu să convingă Moscova să cedeze și ea mai multe chestii, pentru că noi avem o imagine din bătălia din campania electorală, ca și când Trump ar prelua toate doleanțele președintelui Putin și doar o să încerce să aplice la virgulă tot ce cere el. Asta nu se va întâmpla, cu siguranță.

Trump vrea să vadă cum ambele părți cedează anumite elemente, tocmai pentru a găsi o cale de compromis. În acest moment, nu există ceva precis în poziția Ucrainei sau a Rusiei. Federația Rusă are interesul să exploateze intenția lui Trump de a deschide dialogul doar de a se legitima din nou ca superputere, nu neapărat să discute concret p soluție de pace. Iar Ucraina urmărește, în primul rând, o confirmare a continuării ajutorului. Și el va veni.

Este adevărat că nu putem exclude o reducere treptată, accelerată - probabil în șase luni - a acestui ajutor, pentru că vor fi destul de multe probleme pe agenda internă americană, care vor necesita resurse foarte mari. De exemplu aceastăd ecizie legată de o posibilă expulzare în masă a multor migranți. Deci cumva se vor lega anumite subiecte și probabil că Trump este în faza de evaluare".

Ce ar putea ceda Rusia?

În acest context, experții se așteaptă ca Vladimir Putin să-l atragă pe Donald Trump într-o capcană diplomatică. Pe lângă asta, mulți se înterabă ce ar putea ceda Rusia.

Dan Claudiu Degeratu, expert în securitate și apărare: „Aici am putea intra pe mai multe speculații bazate pe ipoteze care nu știu cât sunt de plauzibile. În primul rând, e vorba de respectarea integrității și suveranității Ucrainei. E ușor de propus Moscovei, va fi mai greu de văzut cum se va asigura că Moscova respectă un asemenea potențial angajament.

Politica este arta compromisului. Va fi reversul actualei atitudini a lui Trump față de Moscova. La început, avem această imagine foarte binevoitoare a lui Trump, încercândsă deschidă un canal de discuții cu Moscova, așteptând să ofere anumite concesii din Partea Ucrainei, dar în momentul în care Moscova va refuza să facă nici cea mai mică concesie, vom vedea cealaltă față a lui Trump, care trebuie să găsească mecanisme de presiune și descurajare.

Și nu putem exclude să avem o întoarcere de 180 de grade a poziției lui Trump, tocmai pentru că va fi refuzat sau chiar va fi mințit în față de Putin doar ca Putin să mai obțină o întrevedere personală pentru fotografii și imagine și prestigiu internațional. Deci nu exclud o capcană diplomatică a lui Putin tocmai ca să-l atragă la o discuție inutilă din care Ucraina va ieși destul de deranjată. Și după aceea sp avem o schimbare totală de atitudine din partea lui Trump pentru că se va simți folosit de Moscova. E o speculație a mea, dar vine din faptul că toată lumea se simtrlipsită de încredere față de Moscova.

Cred că era inerent ca Moscova să ajungă în poziția de a căuta aliați, care să facă mai mult decât să vândă muniție și să producă drone, pentru că este vorba de necesarul de forțe de luptători în acest război.

În același timp, Rusia demonstrează, cel puțin unor țări care sunt mai apropiate, că este în stare să pună în această linie a frontului și luptători străini care sunt asumați la nivel statal de către o țară, Coreea de Nord, care nu s-a sfiit să recunoască participarea. Ceea ce creează un precedent periculos pentru noi, dar atractiv pentru anumite țări.

Coreea de Nord primește 800.000 de tone de orez anual, conform acordului, plus acces la tehnologie spațială. Deci se creează niște oportunități pentru anumite țări care s-ar putea să fie dispuse să reproducă același model de acord strategic. Această știre oficială a acordului dintre cele două țări a venit cu o zi înainte de reuniunea BRICS. Deci, dincolo de ce ar vrea China sau Brazilia. Din pucnt de vedere al Moscovei, este un obiectiv strategic atins pentru acest război. Pune o parte din aliații BRICS în fața faptului împlinit."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE