La jumătatea lunii octombrie, Volodimir Zelenski a prezentat, în fața liderilor NATO și UE, așa-zisul „Plan al Victoriei” pentru războiul cu Rusia. La acea vreme, președintele Ucrainei a luat în considerare și faptul că alegerile din SUA ar putea fi câștigate de Donald Trump.
Astfel că, în acel plan, Zelenski a inclus și câteva puncte cu care Trump ar fi de acord. Între timp, Donald Trump a câștigat, pe 5 noiembrie, alegerile pentru președinția americană.
Unele detalii-cheie propuse de Zelenski în „Planul Victoriei” ar fi fost agreate de Donald Trump
Unul dintre cele două puncte se referă la o propunere de înlocuire a trupelor americane, care se află acum în Europa, cu militari ucraineni, dar după ce războiul se termină, conform Financial Times.
Donald Trump este recunoscut pentru apetența sa „tranzacțională”, iar Zelenski cunoaște acest aspect. Astfel, această propunere i-a surâs deja lui Trump, conform sursei citate. Și ea vine la pachet cu o altă propunere prin care Kievul le-ar permite americanilor să utilizeze niște resurse naturale ale Ucrainei, cum ar fi gazele naturale. Practic, nu doar americanii ar avea acces la aceste resurse, ci Occidentul, în general.
Iar lui Trump i-au plăcut ideile, conform sursei citate, mai ales cea cu „schimbul” de trupe, iar motivul ar fi că armata ucraineană are deja cea mai mare experiență de război dintre toate armatele țărilor europene. Lui Trump i-ar conveni și faptul că, astfel, ar aduce acasă trupele americane și și-ar „crește imaginea în ochii poporului”.
Totul vine și în contextul în care Donald Trump a anunțat că va pune capăt războiului „în 24 de ore”, dacă va deveni președinte. De altfel, el a spus de mult timp că, dacă era el în locul lui Joe Biden, acest război nu ar fi început.
Specialiștii se tem însă că, odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă, așa-zisa pace pe care spune el că o va rezolva ar putea să însemne ca Ucraina să fie nevoită să-i cedeze Rusiei teritoriile ocupate în prezent și o înghețare a conflictului pe actuala linie a frontului.
Însă Vladimir Putin știe că există aceste posibilități, astfel că așa se explică și faptul că a apelat la militari nord-coreeni, pe care i-a trimis deja în Kursk, în dorința de a elibera cât mai repede teritoriul pe care ucrainenii l-au ocupat încă de pe 6 august.
Un alt aspect impus de SUA Kievului ar urma să fie renunțarea Ucrainei de a mai adera la NATO pentru cel puțin 20 de ani.
- Trump își va prelua mandatul, oficial, pe 20 ianuarie 2025.