Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale americane în faţa democratei Kamala Harris. Trump este doar al doilea președinte din istoria Statelor Unite care câștigă două mandate neconsecutive, după Grover Cleveland, care s-a aflat la Casa Albă între 1885-1889 și apoi între 1893-1897.
În primul mandat Donald Trump și-a conturat treptat echipa de guvernare din cauza democraților care au încetinit procesul de confirmare în Congresul Statelor Unite pentru posturile cheie. Momentan, Trump nu a discutat despre persoanele care vor face parte din noua administrație însă publicația Politico vorbește deja despre câteva nume cheie. Iată care ar fi acestea.
Secretarul de Stat
Secretarul de Stat este în linii mari echivalentul ministrului Afacerilor Externe din statele europene, jucând un rol central în cadrul administrației. În primul mandat Trump l-a ales Rex Tillerson, însă ulterior cei doi au ajuns la conflict, după ce secretarul de Stat l-ar fi numit pe Trump „idiot” („moron”). Trump l-a demis ulterior pe Tillerson în 2018 și l-a înlocuit cu Mike Pompeo, la vremea respectivă director al CIA. Acesta avea să rămână în funcție până la sfârșitul mandatului, devenind unul dintre apropiații lui Trump.
În noul mandat Trump ar putea alege unul dintre următoarele nume:
Ric Grenell
Grenell este un susținător deschis al lui Donald Trump și al mișcării MAGA („Make America Great Again”). Acesta a servit ca ambasador al SUA în Germania timp de doi ani. În acest interval, Grenell a fost o figură controversată. Acesta i-a șocat pe mulți germani atunci când și-a exprimat deschis sprijinul pentru extrema dreaptă din Europa în cadrul unui interviu pentru Breitbart. El s-a prezentat drept un „mare fan” al cancelarului austriac de la vremea respectivă, Sebastian Kurz, un politician de dreapta, care și-a construit cariera pe un discurs radical anti-imigranți.
Grenell a devenit unul dintre cei mai influenți consilieri pe probleme de politică externă din orbita lui Trump, iar acesta l-a lăudat în numeroase rânduri, numindu-l „trimisul meu”. De vreme ce Trump pune accent mai degrabă pe loialitatea personală a oamenilor din jurul său și mai puțin pe alte chestiuni, nu ar fi exclus ca Ric Grenell să fie propus pentru funcția de secretar de Stat.
Bill Hagerty
Senatorul de Tennessee, Bill Hagerty, este unul dintre republicanii care s-au orientat către mișcarea MAGA după victoria lui Trump în 2016. Veteran al administrației George H.W. Bush și susținător inițial al lui Jeb Bush, Hagerty a fost ambasadorul lui Trump în Japonia înainte de a candida pentru Senat în 2020.
Hagerty s-a folosit de poziția sa în cadrul puternicei Comisii pentru relații externe a Senatului pentru a-și consolida reputația de critic ferm al Chinei. De asemenea, el s-a numărat printre puținii senatori care au votat împotriva pachetului de ajutor pentru Ucraina, adoptat la începutul acestui an.
Robert O'Brien
Robert O'Brien a servit în funcția de Consilier pentru Securitatea Națională în prima administrație Trump. De altfel, Donald Trump a avut numai puțin de patru Consilieri pentru Securitatea Națională (Mike Flynn, H.R. McMaster, John Bolton și Robert O'Brien). Potrivit relatărilor jurnalistului Bob Woodward, O'Brien l-ar fi avertizat pe Trump în ajunul pandemiei de coronavirus că aceasta va fi principala provocare de securitate națională, însă fostul președinte a ignorat atenționarea lui O'Brien în acel moment.
O'Brien a ajuns în centrul atenției opiniei publice într-un episod relativ bizar din timpul primei administrații Trump. Acesta a ajutat la eliberarea rapperului american A$AP Rocky din custodia suedeză după o presupusă încăierare în Stockholm.
Într-un articol recent, găzduit de publicația Foreign Affairs, Robert C. O’Brien a detaliat modul în care ar putea arăta politica externă a SUA sub Donald Trump. Pentru a descrie politica externă a lui Trump, O’Brien a folosit o axiomă a împăratului roman Hadrian: ”Pace prin putere - sau, în caz contrar, pace prin amenințare”. Potrivit acestuia, „Statele Unite vor fi puternice, și apoi va fi pace”. Robert C. O’Brien este binevăzut atât la Bruxelles și Kiev și este perceput în principiu ca un mare susținător al NATO și al Ucrainei.
Marco Rubio
Rubio, un fost adversar al lui Trump, devenit între timp susținător al acestuia, este cunoscut ca un politician de linie dură, în special atunci când vine vorba de politica externă a Statelor Unite în privința Iranului. Rubio a încercat să pară un susținător al Ucrainei în războiul cu Rusia, dar nu s-a delimitat niciodată de poziția lui Trump, conform căreia Kievul ar trebui să negocieze cu Moscova pentru a pune capăt războiului, cedând în proces teritorii Rusiei.
Rubio ar fi validat foarte rapid de către un Senat controlat de republicani însă nu este clar dacă Trump îl vede ca pe un posibil viitor secretar de Stat.
Mike Waltz, desemnat de Trump consilier pentru securitate
Donald Trump, președintele ales al SUA, l-a desemnat pe republicanul Mike Waltz, un fost membru al forțelor speciale Beretele Verzi, pentru funcția de consilier pe probleme de securitate națională, au informat două surse pentru Reuters.
Waltz, cunoscut pentru poziția sa critică față de China, este un colaborator de încredere al lui Trump și a servit ca și colonel în Garda Națională, unde a pledat frecvent pentru o pregătire sporită a SUA în fața riscurilor din regiunea Asia-Pacific.
De asemenea, Waltz este un critic al administrației Biden, pe care a acuzat-o pentru retragerea problematică a trupelor americane din Afganistan în 2021, exprimându-și în repetate rânduri sprijinul față de viziunea lui Trump în politica externă.
Waltz este un veteran al armatei americane, servind în trecut în rândurile Beretelor Verzi. Waltz este un politician de linie dură mai ales în privința Chinei și a susținut ajutorul Statelor Unite pentru Ucraina. El a criticat de asemenea retragerea americană din Afganistan desfășurată în timpul președintelui Biden.
Numele lui Waltz a fost vehiculat în cercurile republicane, iar acesta se profilează ca un potențial candidat pentru funcția de secretar de Stat (sau o funcție în domeniul securității, inclusiv Secretar al Apărării) în noua administrație.
Secretarul Apărării
Secretarul Apărării este în linii mari echivalentul ministrului Apărării din statele europene și servește ca șef al Pentagonului. În ultimii ani funcția a fost ocupată de personaje cu o carieră militară solidă. În timpul primului său mandat, Trump a avut doi secretari ai Apărării – James Mattis și Mark Esper - deși au existat și alte figuri care au servit ca secretari interimari ai Apărării.
Mattis, fost general cu patru stele în rândul Pușcașilor Marini, a servit ca prim secretar al Apărării (între 2017 și 2019) în primul mandat al lui Trump. Acesta a intrat în conflict cu fostul președinte pe mai multe teme de politică externă. Potrivit jurnalistului Bob Woodward, Mattis și alte figuri din prima administrație au încercat să-l instruiască pe Trump cu privire la problemele globale, deoarece au sesizat că acesta avea o înțelegere limitată cu privire la acestea. De asemenea, Mattis s-ar fi temut la un moment dat că Trump ar putea ordona un atac nuclear asupra Coreei de Nord. De asemenea, Mattis ar fi fost de acord cu observațiile generalului Mark Milley, fost șef al Statului Major Interarme al SUA care l-a numit pe Trump „cea mai periculoasă persoană din toate timpurile”.
Trump și-a exprimat ulterior furia atât față de Mattis cât și față de înlocuitorul său, Mark Esper, despre care a spus că nu i-au urmat directivele politice. Ca urmare, el va căuta probabil un loialist acum. Iată care sunt principalele nume vehiculate în prezent pentru funcția de secretar al Apărării în noua administrație.
Tom Cotton
Senatorul de Arkansas Tom Cotton a fost luat în considerare pentru a fi primul secretar al Apărării, înainte ca Mattis să fie ales în cele din urmă. Fost ofițer de infanterie în armată și veteran al războaielor din Irak și Afganistan, Cotton este un susținător al lui Trump și l-a consiliat în timpul primei sale președinții. Cotton a servit și în Comisia pentru serviciile armate din Senat, lăsând recent să se înțeleagă cum ar conduce Pentagonul în cazul în care ar fi propus pentru funcția de secretar al Apărării.
Mike Pompeo
Pompeo, fost membru al Camerei Reprezentanților și absolvent al West Point, a fost un personaj cheie în timpul primei administrații Trump, servind ca șef al CIA și apoi ca secretar de Stat. Deși a luat în considerare o candidatură proprie la președinție în 2024, Pompeo a rămas un apărător al lui Donald Trump și un susținător al politicii externe promovate de fostul președinte.
Pompeo promovează un sprijin mai mare pentru Israel și o linie mai dură față de Iran. De asemenea, este posibil ca democrații din Senat să se opună numirii sale.
Șeful de cabinet
În timpul celor patru ani de mandat, Trump a avut patru șefi de cabinet: Reince Priebus, John Kelly, Mick Mulvaney și Mark Meadows. Fiecare dintre aceștia a fost în cele din urmă marginalizat sau îndepărtat de Trump.
Trump dorește să evite haosul care a afectat primul său mandat, iar găsirea unui șef de cabinet care să îl ajute reprezintă o prioritate pentru noul mandat. Iată care sunt principalele nume vehiculate.
Brooke Rollins
Rollins a fost șefa Biroului pentru Inovare Americană și, ulterior, director interimar al Consiliului de politică internă din cadrul primei administrații a lui Trump, unde a jucat un rol-cheie în adoptarea legii First Step Act (legea privind justiția penală).
Originară din Texas, Rollins a lucrat ca asistent politic pentru guvernatorul Rick Perry, înainte de a conduce Fundația pentru Politici Publice din Texas și de a deveni una dintre cele mai puternice figuri politice din stat.
Kevin McCarthy
McCarthy a fost mult timp unul dintre apropiații lui Trump. Fostul președinte îl numea pe acesta „Kevin al meu”. Reprezentantul Californiei și-a gestionat cu abilitate relația cu Trump și atunci când a devenit numărul doi din Camera Reprezentanților, servind ca un fel de intermediar între puterea executivă și cea legislativă.
Chiar dacă McCarthy l-a criticat dur pe Trump în legătură cu atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, cei doi au devenit din nou apropiați. McCarthy a fost vehiculat ca potențial șef de cabinet și în trecut. McCarthy a ajuns președinte al Camerei Reprezentanților, dar a fost înlăturat la începutul anului 2023 și a decis să se retragă din Congres.
Susie Wiles
Susie Wiles a făcut parte din echipa președintelui și a condus cu succes operațiunile lui Trump din Florida în campaniile din 2016 și 2020. La începutul anului 2021, Wiles a servit ca director executiv al PAC Save America al lui Trump, conducând efectiv operațiunile lui Trump de la Mar-a-Lago după ce a pierdut alegerile. Wiles este o loialistă, fiind foarte respectată de personalul de campanie și de membrii Congresului. Deși Wiles nu și-a arătat deschis interesul pentru funcția de șef de cabinet, aceasta este considerată un candidat de top pentru funcție.