Alegerile de mijloc de mandat din Statele Unite s-au încheiat, iar numărătorea continuă în câteva state-cheie. În ciuda faptului că republicanii nu au obținut o victorie categorică în fața democraților, aceștia au șanse mari să obțină o majoritate în Camera Reprezentanților. Dacă așa vor sta lucrurile, atunci Kevin McCarthy o va înlocui pe Nancy Pelosi în funcția de lider al Camerei Reprezentanților, devenind astfel, al treilea om în stat, după președintele și vicepreședintele SUA.
McCarthy a devenit membru al Camerei Reprezentanților în 2007, iar apoi ascensiunea politicianului din California a fost una treptată. În al doilea său mandat, McCarthy a fost inclus în leadershipul republican al Camerei Reprezentanților. După ce republicanii au pierdut majoritatea din Cameră, în urma alegerilor de mijloc de mandat din 2018, iar Paul Ryan, liderul Camerei s-a retras, McCarthy a devenit liderul minoritar al republicanilor din Cameră, funcție pe care o deține și în prezent.
Un aliat al lui Donald Trump
De-a lungul timpului McCarthy a fost unul dintre cei mai importanți aliați ai fostului președinte, Donald Trump. După alegerile de mijloc de mandat din 2018, McCarthy a spus că democrații nu ar trebui să-l investigheze pe Trump.
În 2019, McCarthy l-a apărat pe fostul președinte al SUA în scandalul înregistrărilor telefonice avute cu Volodimir Zelenski. Potrivit înregistrărilor făcute publice de Casa Albă, Trump i-a cerut președintelui Zelenski să redeschidă ancheta în privința viitorului său rival la alegerile prezidențiale din 2020, Joe Biden, precum și asupra fiului său. McCarthy a spus că Trump „nu a făcut nimic rău”, dar episodul avea să ducă la prima procedură de impeachment în Congresul Statelor Unite.
Revolta din 6 ianuarie 2021, atunci când mai mulți susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul pentru a preveni procesul legal prin care Joe Biden urma să fie confirmat în funcția de președinte al SUA, părea că va reprezenta un moment de ruptură între Trump și McCarthy. Acesta din urmă a condamnat revoltele de la Capitoliu, dar la scurt timp l-a vizitat pe Trump la reședința sa de la Mar-a-Lago pentru a-l convinge pe acesta să sprijine candidații republicani în alegerile de mijloc de mandat din 2022.
McCarthy s-a numărat de asemenea și printre cei care au votat împotriva constituirii comisiei care anchetează evenimentele din 6 ianuarie.
„Angajamentul față de America”
Înaintea alegerilor de mijloc de mandat, McCarthy și-a dezvăluit „Angajamentul față de America”, o schiță amplă a politicilor pe care republicanii le vor pune în aplicare în cazul în care vor prelua controlul Congresului.
Programul propus de McCarthy este inspirat din „Contractul cu America”, un angajament similar propus de republicanul Newt Gingrich în 1994. Între altele, în „Angajamentul față de America”, McCarthy propune un set de politici prin care Statele Unite ar trebui să își „reducă dependența de alte state și să își micșoreze costurile la gaze și utilități”.
Dacă republicanii vor obține în final controlul Camerei și McCarthy va deveni al treilea om în stat, atunci aceștia vor începe să pregătească treptat terenul pentru implementarea proiectului. Totuși, observatorii de peste Ocean consideră că republicanii nu se vor grăbi. Aceștia au lipsit de la conducerea Camerei doar patru ani, iar dacă democrații vor prelua controlul Senatului, atunci cele două partide vor trebui să găsească teren cu comun pentru implementarea celor mai importante politici.