Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum au petrecut Paștele comunitățile de români din Marea Britanie și din Irlanda de Nord

Zilele de Paște sunt sărbătorite și de comunitățile de români din Marea Britanie și din Irlanda de Nord. Ei se reunesc zilele acestea, așa cum știu că se obișnuieșe în țară. La biserica ortodoxă din Doncaster, sute de români au mers în Noaptea Invierii ca să ia lumină.

Sute de români care muncesc în Marea Britanie au asistat în Noaptea Învierii la slujba de la biserica ortodoxă din Doncaster. Este ritualul smereniei la care nu vor să renunțe. Iar sentimentele împărtășite acolo, împreună, au fost dintre cele mai frumoase posibile.

Lucian Filip, preot Misiunea Ortodoxa Doncaster: ”Încercam prin rugăciunea noastră să ne simtitm ca acasă, să ne simțim ca în sânul familiei, să ne unim cu toții prin lumina lui Hirstos, prin lumina Învierii.”

Departe de casă, românii din Marea Britanie spun că această reuniune la biserică le-a dat speranță și energie.

În Marea Britanie trăiesc aproximativ un milion de români

În Irlanda de Nord, 300 de membri ai comunității de români de acolo, bunicii, părinți și copii au participat înainte de Paște cu o săptămână la diferite activități specifice acestei sărbători., așa cum se țin ele acasă, în România. O organizație i-a învățat pe cei mici să spună "Hristos a înviat!" în limba română.

Mălina Vîrtejanu, fondatorul comunității românești din Belfast, Irlanda:În ultimii doi ani am depus eforturi considerabile pentru a aduce comunitatea împreună și pentru a aduce spiritul românesc să fie prezent aici pe insulă și oamenii să vină împreună și să își aducă aminte cum se întâmplau lucrurile acasă, inclusiv să gătească împreună, de ce nu, într-un spațiu comunitar, să gătească împreună bucatele dedicate sărbătorilor pascale.”

În Marea Britanie trăiesc aproximativ un milion de români, iar în Belfast există o comunitate de peste o mie de conaționali.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE