Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aventura vieții lor s-a transformat în scenariu absurd. Sute de turiști sunt blocați, din luna mai, pe un vapor, în Belfast

Croaziera în jurul lumii la bordul navei Villa Vie Odyssey ar fi trebuit să fie o călătorie de vis pentru cei aproape 800 de pasageri aflați la bord. Deși era programat să plece în voiaj la sfârșitul lunii mai, vasul nu a părăsit portul Belfast, spre nemulțumirea oamenilor rămași blocați.

Nava trebuia să facă înconjurul lumii la fiecare trei ani și jumătate, oprindu-se în peste 400 de porturi din 147 de țări. Deși voiajul era programat să înceapă la finele lunii mai, vasul de croazieră Villa Vie Odyssey staționează în continuare în portul Belfast, cu sute de pasageri blocați la bord.

VEZI GALERIA
7 imagini

Sursa foto: Profimedia

Potrivit Euronews.com, nava ar putea pleca în această săptămână, însă nu a fost anunțată o dată exactă. Mulți dintre cei care s-au înscris a face această călătorie în jurul lumii și-au vândut casele și bunurile pentru a se pregăti pentru o eventuală mutare la bordul vasului. Așa au procedat și Grace și Jerry Grady, un cuplu americano-italian care a vorbit cu Euronews Travel în luna mai.

Contactați din nou sfârșitul lunii septembrie, soții Grady au povestit că vor să se întoarcă în Statele Unite și că renunță deocamdată la visul de a naviga.

De ce nu a pornit croaziera în jurul lumii

Cei aproape 800 de pasageri erau pregătiți să plece în voiaj la sfârșitul lunii mai, însă nu și vasul de croazieră Villa Vie Odyssey. În ultimele luni, nava a fost supusă unor verificări în urma cărora a fost depistat zone ce necesitau îmbunătățiri înainte de a putea porni în croazieră.

Nava are peste 30 de ani, a fost cumpărată de compania Villa Vie Residences de la Fred Olsen Cruise Lines și avea nevoie să obțină din nou certificări pentru a putea naviga.

„Acestea au fost lucruri neprevăzute care au luat timp pentru că nu sunt lucruri simple, mai ales când această navă de croazieră va face înconjurul lumii timp de trei ani și jumătate”, a afirmat Jerry, potrivit sursei citate.

Inițial, pasagerilor li s-a permis să locuiască pe navă și să folosească diversele sale facilități, precum baruri și restaurante.

„Vasul de linie este foarte bine restaurat în interior, a revenit la frumusețea sa inițială”, a mai spus el.

De asemenea, pasagerii au putut face călătorii în alte țări, plătite de proprietarii Villa Vie Residences. Soții Grady a vizitat Amsterdam, Tenerife, Sevilla, Liverpool și Țara Galilor.

Dar, după alte probleme de certificare, pasagerilor nu li s-a mai permis să rămână la bord și au fost mutați la hoteluri.

„Am stat în șase sau șapte hoteluri numai în Belfast din cauza disponibilității - uneori este dificil să găsești cazare când sunt evenimente sau meciuri sportive”, a menționat Jerry.

De câteva săptămâni, Villa Vie a încetat, de asemenea, să mai suporte toate cheltuielile pasagerilor, deși familia Grady crede că acestea vor fi rambursate.

Pasagerii vasului de croazieră au început să-și piardă răbdarea

După luni de așteptare, pasagerii au început să își piardă răbdarea, deoarece compania a emis în mod repetat anunțuri de ultim moment că nava este gata de plecare - determinându-i pe unii să scurteze călătoriile - pentru ca apoi să anunțe o nouă întârziere.

„Suntem aici de atât de mult timp încât șoferii de taxi și chelnerii din restaurante au ajuns să ne știe numele”, spune Grace.

Primarul orașului Belfast ar fi ținut chiar și un discurs în care le-a mulțumit pasagerilor blocați deoarece au stimulat economia locală.

Grace și Jerry nu insistă asupra aspectelor negative ale situației. Ei laudă echipajul pentru amabilitate și eficiență. Soții au spus că li s-au oferit excursii către destinații care nu au dublat itinerariul croazierei.

Cu toate acestea, fiicele lor au decis că acestea nu sunt circumstanțele ideale pentru părinții lor pensionari și i-au îndemnat să se întoarcă în SUA până când vor fi disponibile informații mai concrete privind plecarea navei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE