Criza politică din Bulgaria se prelungește, iar alegerile parlamentare anticipate nu vor avea loc nici în octombrie. Președintele Rumen Radev a respins guvernul interimar propus, așa că în funcție va rămâne actualul cabinet.
În doar trei ani, șapte scrutine legislative
Este al șaptelea scrutin legislativ pentru țara vecină în doar trei ani. Și asta după ce, în urma alegerilor din iunie, nu s-a format o majoritate care să susțină un guvern stabil.
Preşedintele bulgar a respins propunerea premierului desemnat Goritsa Grancearova-Kojareva pentru un nou cabinet interimar. Planurile ei prevedeau păstrarea lui Kalin Stoyanov în funcția de Ministru de Interne. Lucru pe care Rumen Radev a spus că nu îl va permite pentru că nu garantează desfășurarea unor alegeri corecte.
Rumen Radev, președintele Bulgariei: În această situaţie, anunţ aici în fața mass-media că nu voi semna decretul de numire a guvernului propus şi astfel angajamentul dumneavoastră de a forma un cabinet s-a încheiat.
Guvernul interimar rămâne la putere
Actualul guvern interimar al lui Dimităr Glavcev rămâne la putere până când parlamentul va prezenta o nouă listă de potențiali prim-miniștri. Decizia preşedintelui a stabilit un precedent în Bulgaria, însă experții nu sunt siguri că această chestiune este una constituţională.
Natalia Kselova, constituționalist: Criza nu este constituţională, criza este politică şi a apărut din cauza incapacității Adunării Naţionale de a furniza o listă completă (de candidaţi corespunzători) din care preşedintele să aleagă, după cum se stipulează în textul constituţional. Primul pas este numirea guvernului, iar al doilea este stabilirea unei date pentru alegeri.
Expertii estimează că următoarele alegeri ar putea avea loc în luna decembrie.