Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bulgaria are un nou guvern interimar și se pregătește pentru a șaptea rundă de alegeri anticipate, în ultimii trei ani

UPDATE. Bulgaria are un nou guvern interimar, după ce acesta a depus jurământul în Parlamentul de la Sofia. Acesta are sarcina de a organiza alegeri anticipate în octombrie, dar și de a alege un nou comisar european. Asta după ce în urma scrutinului din iunie nu s-a profilat un câștigător clar și nici nu s-a putut crea o coaliție de guvernare viabilă.

În Bulgaria a depus jurământul un al doilea guvern interimar, condus de premierul Dimitar Glavchev, iar țara se pregăteşte pentru al şaptelea rând de alegeri anticipate din ultimii trei ani. Președintele Rumen Radev a anunțat că alegerile vor avea loc pe 27 octombrie, încercând încă o dată să rezolve criza cauzată de guvernele minoritare, coalițiile eșuate și prezența scăzută la urne.

Rumen Radev, președintele Bulgariei: „Când prezența la vot este scăzută, așa cum a fost în ultima vreme, corectitudinea votului capătă o mare importanță. De aceea, subliniez în continuare că prioritizarea luptei împotriva influenţei voturilor cumpărate şi controlate este crucială.” 

Pe lângă asigurarea unor alegeri corecte în octombrie, o prioritate pentru cabinetul interimar este numirea unui nou comisar european bulgar înainte de termenul limită de vineri. Partidul GERB, care s-a clasat pe primul loc după alegerile din iunie, dar are doar 68 de mandate în Adunarea Naţională de 240 de locuri, a propus-o pe fosta șefă de la Externe Ekaterina Zaharieva. 

Printre alte nume luate în considerare se numără fostul președinte al Partidului Socialiștilor Europeni, Serghei Stanișev și actuala șefă Iliana Ivanova, care este favorizată de Ursula von der Leyen și de Comisia Europeană.

Situația politică din Bulgaria

Partidul conservator "Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei" (GERB), condus de fostul premier Boiko Borisov, câştigător al alegerilor anticipate din iunie, şi apoi coaliţia liberală formată din partidele "Continuăm Schimbarea" (PP) şi "Bulgaria Democratică" (DB) au eşuat pe rând să formeze o majoritate, iar partidul anti-sistem "Există un Astfel de Popor" (ITN), ultimul însărcinat să formeze guvernul, nu a avut nici el mai multe şanse şi a returnat luni mandatul.

Prin urmare, preşedintele Radev a fost nevoit să convoace încă o rundă de alegeri. "Data cea mai potrivită pentru noi alegeri parlamentare anticipate este 20 octombrie", a declarat şeful statului.

Viitoarea şefă interimară a guvernului, Goriţa Grancearova-Kojareva, vice-preşedintă a Curţii de Conturi, trebuie să prezinte până pe 19 august lista de miniştri. Numirea ei ca premier interimar i-a surprins pe mulţi, întrucât aşteptarea era ca actualul premier interimar Dimităr Glavcev, fost preşedinte al Curţii de Conturi şi fost deputat al partidului GERB, să rămână în continuare la conducerea guvernului. Dar el anunţat că se retrage pentru a diminua "tensiunea politică" în ţară.

Partidul GERB şi alianţa PP-DB sunt ambele pro-europene şi susţinătoare ale sprijinului pentru Ucraina în războiul cu Rusia, dar disputele persistente şi rivalităţile dintre ele le-au împiedicat să formeze o coaliţie.

De la protestele anti-corupţie din anul 2020, care l-au înlăturat de la putere pe Boiko Borisov, Bulgaria trăieşte o instabilitate politică perpetuă, fiind de atunci condusă de guverne interimare sau care au avut o viaţă scurtă, iar sondajele recente avertizează asupra creşterii popularităţii partidelor naţionaliste şi pro-ruse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE