Dacă ar avea loc un nou incendiu într-un club, România nu ar fi în stare să-i trateze pe răniți, a declarat Cristian Matei, unul dintre supraviețuitorii tragediei din Colectiv, în direct la Euronews România. La nouă ani de la incendiul devastator, bărbatul a mărturisit că „nu s-a schimbat nimic”, în condițiile în care România are 34 de paturi pentru mari arși, iar localurile de sub 200 de metri pot funcționa fără autorizație de securitate la incendiu.
Mai mult, unii dintre politicienii cu putere de decizie la momentul incendiului din clubul Colectiv sunt în continuare în funcție.
În emisiunea „Bună dimineața, România” de la Euronews România, Cristian Matei a declarat că a mers „de bună credință” în clubul Colectiv deoarece știa că „avem primari care nu dau autorizații ilegale”.
„Întrebarea era dacă acei tineri se uită atunci când intră într-un club se uită și verifică existența avizului de securitate la incendiu. Eu cred că problema e pusă un pic greșit pentru că este treaba autorităților să facă acest lucru. Avem instituții plătite cu bani publici, respectiv ISU, care trebuie să verifice acest lucru. Asta s-a întâmplat și la Colectiv.
Eu m-am dus de bună credință în acel club, știind că avem primari care nu dau autorizații ilegale. Avem inspectori ISU care verifică existența acelor avize de securitate la incendiu. La fel ar trebui să se întâmple și acum.
Nu trebuie eu să intru cu frică într-un club întrebându-mă dacă acel club funcționează sau nu ilegal. Nu e normal așa ceva”, a declarat Cristian Matei, la Euronews România.
- Cristian Matei (49 de ani) s-a ales cu arsuri pe 25% din suprafața corpului și a stat o lună în comă după incendiul din Colectiv. A fost transferat la un spital din Israel, unde a primit îngrijiri, potrivit Știrileprotv.
Hala Laminor nu are aviz ISU, dar sunt organizate petreceri de Crăciun. „În acel club acum au loc concerte de rock”
Întrebat dacă autoritățile au schimbat legislația privind autorizațiile de securitate la incendiu, Cristian Matei a adus în discuție faptul că Hala Laminor funcționează „fără aviz de securitate la incendiu”, iar acolo „au loc concerte de rock”.
„Anul trecut am organizat Crăciunul și Revelionul în Sectorul 3 în Hala Laminor. A scris toată presa că acel spațiu funcționează fără aviz de securitate la incendiu. Vreau să știu acum, în 2024, acel spațiu are aviz de securitate la incendiu?
După toate tragediile astea, după dramele care s-au produs, avem acolo aviz de securitate la incendiu? În acel club acum au loc concerte de rock. Este domeniul primarului Sectorului 3, Robert Negoiță. Îl întreb public pe această cale”, a mai spus Cristian Matei.
Cristian Matei, supraviețuitor al tragediei din Colectiv: Este dureros pentru noi
„Este dureros pentru noi, pentru noi cei care am supraviețuit acelei tragedii, dar mai ales pentru părinții ai căror copii au murit acolo. Sunt nouă ani acum și oamenilor nu le mai pasă deja ce s-a întâmplat acolo, dovadă stă faptul că în continuare aceleași personaje politice le avem în stat, la vârf.
Avem primarul Piedone în continuare este la Primărie și acum vrea să ajungă în Parlament. Avem PSD-ul, Victor Ponta este în continuare consilier al premierului și se pregătește să intre în Parlament. Revenim practic la situația pe care o aveam în 2015.
Centrele pentru mari arși nu avem, cluburile funcționează în continuare, multe dintre ele, fără avize de securitate. Practic, ce s-a schimbat? Nu s-a schimbat nimic. Dacă, Doamne ferește, ar avea loc din nou un incendiu într-un club, am fi în stare să-i tratăm pe răniți în România? Eu zic că nu”, a punctat jurnalistul.
Cristian Matei: Am învățat din nou să merg, nu mai puteam să mănânc
„Noi, cei care am reușit să ieșim de acolo din clubul ăla, am început o nouă viață. Mulți ani de zile, eu, personal, și mulți alții pe care-i cunosc, mulți ani de zile, am umblat prin spitale și în România și în străinătate.
Eu, de exemplu, imediat după accidentul acela, după incendiu, am învățat din nou să merg, nu mai puteam să mănânc, nu mai puteam să fac lucruri pe care le făceam în mod obișnuit. Deci, o nouă viață a fost pentru noi imediat după aceea. Mulți se chinuie și acum”, a concluzionat el.