Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

COVID-19: Dezinformările despre vaccinuri îi determină pe oameni să caute „sânge pur”

Dezinformările despre COVID-19 au dat naştere unei aşa-numite mişcări a „sângelui pur”, mişcare care promovează teorii ale conspiraţiei potrivit cărora primirea unor transfuzii de la persoane vaccinate împotriva COVID-19 ar „contamina” sângele.

Aceste teorii nu se bazează însă „pe nicio dovadă ştiinţifică”, a declarat Katrine Wallace, medic epidemiolog la Universitatea Illinois din oraşul american Chicago, potrivit Agerpres.

„Dacă sângele unei persoane vaccinate este donat unei persoane care nu este vaccinată, persoana care primeşte transfuzia nu devine vaccinate”, a explicat ea.

Au refuzat o transfuzie pentru o operaţie vitală de teama unei contaminări

Acest fapt nu i-a împiedicat însă pe unii dintre internauţi să se pronunţe pentru înfiinţarea unor bănci de sânge dedicate persoanelor care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, o cerere primită şi de mai mulţi medici din America de Nord.

Recent, un cuplu neozeelandez s-a opus unei operaţii chirurgicale programate pentru salvarea vieţii bebeluşului lor, temându-se că acesta va primi sânge de la un donator vaccinat.

Un tribunal le-a retras temporar custodia copilului pentru a permite intervenţia medicală, însă acest caz a devenit emblematic pentru activiştii anti-vaccin.

Astfel de cazuri „se răspândesc ca o dâră de pulbere” pe internet, „atrăgând atenţia asupra teoriilor conspiraţiei îndreptate împotriva vaccinurilor”, a explicat Katrine Wallace.

Dezinformare în online: persoanele vaccinate mor în masă

În grupuri private create pe reţelele de socializare, apărătorii conceptului de „sânge pur” îndeamnă la violenţe împotriva personalului medical implicat în campaniile de vaccinare şi afirmă, în mod eronat, că persoanele vaccinate mor în masă.

Imagini publicate pe unul dintre aceste grupuri online arată, de exemplu, o infirmieră care ţine o seringă în mijlocul unui câmp presărat cu cranii.

Bancă de sânge dedicate persoanelor nevaccinate

O organizaţie cu sediul în oraşul elveţian Zurich, Safe Blood Donation, încearcă să îi pună în legătură pe donatorii nevaccinaţi cu destinatarii nevaccinaţi ai transfuziilor sangvine.

Asociaţia, înfiinţată de un specialist elveţian în naturopatie, George Della Pietra, promite pe site-ul său oficial servicii de obţinere a unor cantităţi de sânge provenite de la persoane nevaccinate. Asociaţia afirmă că este prezentă în Europa Occidentală, America de Nord, Africa şi Asia.

„Mulţi cercetători şi medici au numeroase îngrijorări legate de vaccinurile anti-COVID-19 şi sunt de asemenea convinşi că ele pătrund în corp prin intermediul sângelui, într-o manieră deturnată, s-ar putea spune, şi rămân acolo", a declarat un reprezentant al asociaţiei Safe Blood Donation, Clinton Ohlers.

Afirmaţia lui este diametral opusă în raport cu cunoştinţele ştiinţifice actuale.

„Donaţiile de sânge obţinute de la persoane vaccinate împotriva COVID-19 sunt sigure pentru transfuzii”, a reamintit Jessa Merrill, de la Crucea Roşie americană.

Compuşii vaccinurilor „nu se regăsesc în sistemul sangvin”, a adăugat ea.

Membrii asociaţiei Safe Blood Donation trebuie să plătească o taxă de intrare de 50 de euro, apoi un abonament anual de 20 de euro, potrivit site-ul său oficial.

„Mişcarea «sângelui sigur» se bazează 100% pe dezinformările ce vizează vaccinurile. Iar folosirea temerilor oamenilor este, din păcate, un demers rentabil”, a declarat medicul epidemiolog Katrine Wallace

Nu se caută doar sânge „pur”

Căutarea unei aşa-zise „purităţi” nu se limitează însă doar la sânge.

Pe reţelele de socializare, anumite publicaţii încearcă să găsească lapte matern de la mame nevaccinate sau chiar spermă de la bărbaţi nevaccinaţi.

Este dificil de estimat numărul persoanelor care caută sânge „nevaccinat”, dar, potrivit experţilor în domeniu, găsirea lui ar reprezenta în orice caz o provocare în ţările în care ratele de vaccinare sunt mari.

În Statele Unite, unde peste 80% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin, autorităţile din domeniul sănătăţii au precizat că nu le cer donatorilor să le prezinte statutul lor vaccinal.

Spitalele nu pot să comunice această informaţie pacienţilor, întrucât este vorba despre o donare de sânge (n. red. nu despre o donare de organe).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE