Trecem în revistă cele mai faimoase ținute de Crăciun ale tuturor timpurilor – de la cele purtate de vedetele de la Hollywood până la alegerile făcute de membrii familiei Regale.
Apoi, ne amuzăm un pic și cu trandiția „Ugly Christmas Sweaters” – adică a puloverelor urâte de Crăciun.
1. Protagonistele din filmul „Mean Girs” au dansat în ținute provocatoare
Când auziți versurile cântecului „Jingle Bell Rock”, cel mai probabil sunt 4 persoane care vă vin în minte, dar niciuna dintre ele nu este cântărețul original al melodiei, Bobby Helms. În schimb, vă gândiți la Cady, Regina, Gretchen și Karen, mai exact, „The Plastics” din Mean Girls, care au cântat și dansat provocator pe această melodie îmbrăcate în fuste mini roșii de latex cu topuri asortate, căciulițe de Moș Crăciun și mănuși negre de operă. Momentul a devenit atât de cunoscut încât ani mai târziu Ariana Grande s-a inspirat din dansul fetelor pentru videclipul melodiei „Thank u next”. Iar Linsday Lohan, vedeta din „Mean Girls”, și-a promovat 18 ani mai târziu noul film înregistrând din nou cântecul.
2. Costumul de schi purtat de Mariah Carey în „All I Want for Christmas is You”
Apropo de melodii... nu avem cum să avem un top de Crăciun fără Mariah Carey, care a intrat in cărțile de istorie cu costumul de schi purtat în „All I want for Christmas is You”. Ținuta a fost doar una dintre multe purtate de cântăreață în cel mai cunoscut videoclip de Crăciun al tururor timpurilor.
3. Cindy Lou Who în filmul ”The Grich Who Stole Christmas”
Ne uităm un pic și la filmele pentru copii.... asta pentru că outfitul lui Cindy Lou Who din ”Dr. Seuss How the Grinch stole Christmas” este unul emblematic. Atât rochița roșie cât și coafura inedită sunt cunoscute în întreaga lume – chiar și de cei care nu au văzut filmul niciodată.
4. Ținutele purtate de Prințesa Diana
Ne întoarcem în viața reală – regală chiar. Printre cele mai mediatizate și cunoscute ținute de Crăciun au fost cele purtate de Prințesa Diana de sărbători. Cea supranumită ”Prințesa Inimilor” este un fashion icon care nu a fost și nici nu ar putea fi întrecut vreodată, deci nu este de mirare că ținutele ei de ocazie intră în acest clasament – cel mai cunoscut fiind costumul roșu pe care l-a purtat în 1993. Bineînțeles, nici alegerile actualei Prințese de Wales nu se lasă mai prejos.
5. „All I Want for Christmas is David Beckham”
Tot în Londra, ce-i drept, nu la Buckingham, găsim o altfel de Familie Regală – a fotbalului și a muzicii pop: mai exact pe David și Victoria Beckham, care an de an se pozează fie la costum, fie în pijamale, alături de copii lor. Postările cuplului Posh au devenit emblematice de-a lungul timpului iar fanii așteaptă cu nerăbdare să vadă în ce ținute pozează cuplul. Putem spune chiar că acel pulover cu „All I want for Christmas is David Becckham” este visul multor femei.
6. Rochiile purtate de familia Kardashian
Trecem peste Ocean și ajungem la Hollywood. Sau pe undeva pe acolo. Mai exact, în Hidden Hills, acolo unde familia Kardashian se întrece în outfituri de Crăciun. Kris, Kim, Khloe, Kourtney, Kendall și Kylie sunt deja cunoscute pentru rochiile spectaculoase pe care le aleg an de an, iar fotografia lor anuală de Crăciun este mult așteptată atât de fani, cât și de critici. Outfiturile vedetelor sunt bine coordonate iar machiajul și părul dau deseori tonul pentru ce se va purta în anul următor. Nici nu este de mirare – până la urmă, Kim Kardashian este una dintre cele mai fotografiate femei din lume. Ce-i drept, parcă mai interesante erau pozele când din familie făcea parte și Kanye. Acum, însă, lumina reflectoarelor a fost furată de North West, fiica lui Kim Kardashian și a rapper-ului, care devine încet, dar sigur, un fashion icon la doar 10 ani.
7. Puloverul purtat de Ryan Reynolds
Tot la Hollywood a fost făcută și una dintre cele mai cunoscute poze de Crăciun, în care Ryan Reynolds a fost păcălit să meargă la un eveniment îmbrăcat într-un ”ugly Christmas sweater”, adică un pulover urât de sărbători. Fotografia a devenit atât de cunoscută încât outfitul a ajuns un must-have de sărbători și din ce în ce mai multe vedete au ales să se afișeze în ele în perioada festivă. Bluza a devenit acum esențială în perioada rece, cam la fel de necesară precum sunt și hârtia de împachetat sau ornamentele de brad.
Să o spunem pe aia dreaptă - puloverele cu tematică de Sărbători sunt odioase și au ajuns la extreme, fiind chiar electrificate: sunt cu beculețe, cu muzică și figuri mișcătoare, dar reprezintă echivalentul vestimentar al unui film de Crăciun - cu o doză sănătoasă de ironie.
Puloverele de Crăciun, inițial denumite „Jingle Bell Sweaters”
Deși puloverele de Craciun au pornit din Norvegia, ca simple obiecte de vestimentație, ele au devenit ceea ce sunt astăzi în anii 50 în urma comercializării tot mai evidente a sărbătorii Nașterii Domnului. Inițial au fost denumite "Jingle Bell Sweaters", ne spune CNN, și nu erau la fel de țipătoare ca în ziua de astăzi. Nu erau nici foarte populare pe piață, chiar dacă personalități importante de pe atunci, precum Val Doonican și Andy Williams au îmbrățișat urâțenia bluzei festive. Craciunul era mult mai formal, iar familiile se îmbarcau frumos, cu haine alese cu grija.
Abia în anii 80, aceste pulovere au început să fie purtate de publicul larg – la petrecerile de Crăciun de birou și la adunările între prieteni în Statele Unite – iar în ultimii ani s-au popularizat mai mult ca niciodată și în Europa. Un moment istoric a fost în 2001, în filmul „Bridget Jones Diary”, când Mark Darcy a întâmpinat-o pe protagonisă la o petrecere de Crăciun îmbrăcat într-un pulover tricotat, cu un ren uriaș cu nasul roșu. Bridget a fost îngrozită, la fel cum au fost și mulți dintre cei care au văzut filmul în cinema. Îngroziți, dar și amuzați.
Piesa vestimentară a devenit atât de populară, încât prezentatorul talk-show-ului The Tonight Show - Jimmy Fallon - a început chiar să difuzeze în perioada sărbătorilor un program numit „12 Days of Christmas Sweaters" („12 zile de pulovere de Crăciun”), care este difuzat și astăzi.
Cum vă puteți confecționa singuri un „Ugly Christmas Sweater”
„Ugly sweaters” nu sunt nici pe departe o piesă cool, dar sunt extrem de simpatice și transmit buna dispoziție. Dacă totuși nu vreți să cheltuiți bani pe un astfel de pulover pe care să îl purtați o dată pe an, am o opțiune mult mai prietenoasă cu buzunarul. Puteți lua un pulover simplu pe care pur și simplu coaseți beteală, globuri mici sau fundițe, care după sărbători pot fi scoase extrem de ușor.
La final, mai rămâne doar să vă spun un pic despre culorile roșu și verde asociate Crăciunului. Ei bine deși exista o tradiție milenară în ceea ce privește verdele, ca o culoare a vieții eterne, roșul a devenit o constantă odată cu prima reprezentare modernă a lui Moș Crăciun, în 1931, imagine creata speciala pentru reclama la un suc. Imaginea iconică cu moșul rotunjor, îmbrăcat in roșu aprins s-a vrut a fi o încercare de a readuce zâmbetul și bucuria în vremurile negre ale Marii Recesiuni. Iar restul....e istorie.
Locație filmare: Cadesto București