Au apărut noi informații despre cazul copiilor legați la centrul social din Ialomița. Conducerea Direcției pentru Protecția Copilului a aprobat imobilizarea copiilor. Practica este ilegală în România.
Directorul instituției spune că nu a știut ce a semnat
Directorul instituției susține că nu a știut ce a semnat și poate să își dea și demisia dacă este nevoie. Vă avertizăm, urmează inormații și imagini cu un puternic impact emoțional.
Dreptul îngrijitoarelor de a-i lega pe copii este prevăzut într-o procecedură a Centrului „Alexandra”. Documentul are semnătura și parafa directorului general al DGASPC, Paul Marcu.
Reporter: Știți că este ilegal ce ați făcut?
Paul Marcu, director general DGASPC Ialomița: Da, cred că este ilegal. Eu nu aș fi aprobat dacă știam asta.
Reporter: Ați semnat fără să știți ce semnați?
Paul Marcu: Exact. Sunt multe materiale și a fost o scăpare. Pot să îmi dau și demisia. Nu e o problemă. O să discut cu președintele Consiliului Județean și, dacă este absolut nevoie, eu îmi dau demisia.
Reporter: Dumneavoastră credeți că e nevoie sau nu e nevoie?
Paul Marcu: Nu știu încă.
Procedura întocmită de șefa complexului
Procedura care prevede, printre altele, că un copil poate fi legat a fost întocmită de Gabriela Stanciu. Ea este șefa complexului pentru copii cu dizabilități.
Gabriela Stanciu, șef complex căsuțe de tip familial pentru copii cu dizabilități: Contenționarea a fost cândva legală și în spațiile noastre și acum e decât în spațiile spitalicești. E o procedură nerevizuită pentru care îmi asum vina și pentru care, cu siguranță, vor exista consecințe.
La începutul acestei săptămâni, reprezentanți ai Consiliului de Monitorizare a Centrelor și Autoritatea pentru Protecția Copilului au descoperit la Casa „Alexandra” din Slobozia trei copii ținuți cu mânile băgate în mâneci și legate și o fată cu o mână legată la spate. Explicația îngrijitoarelor a fost că, doar așa, ei pot fi împiedicați să își facă singuri rău.
Autoritățile locale au organizat o zi a porților deschise la Casa „Alexandra”
La patru zile de la acest eveniment, autoritățile locale au organizat o zi a porților deschise la Casa „Alexandra” pentru ca toată lumea să vadă în ce condiții trăiesc copii. Jurnaliștii au fost chemați să o vadă pe fetița găsită legată.
Mai mult, îngrijitoarele din centru au vrut să arate în fața camerelor ce răni își provoca fetița dacă nu ar fi fost legată.
Autoritățile dau vina pe lipsa de personal
Autoritățile locale dau vina și pe lispa de personal din centrele pentru copii cu dizabilități.
Neculai Badea, director general adjunct DGASPC Ialomița: Sunt niște ordonanțe care au limitat și angajările, nici măcar pe posturile vacante.
În întreg județul Ialomița, sunt peste o mie de copii cu handicap grav. 155 dintre ei au handicap accentuat ceea ce înseamnă că au nevoie de îngrijire permanentă.