Aderarea României la Spaţiul Schengen nu se află pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne care începe la Luxemburg. Totuși, Comisia Europeană a dat asigurări că aderarea României şi Bulgariei la Schengen în acest an rămâne o prioritate politică.
Ministrul român de Interne nu va participa la Luxemburg, la discuțiile despre Spațiul Schengen, pentru că nu se discută despre extinderea acestuia, ci despre modul în care funcționează spațiul de liberă circulație. Prin urmare, vor lua parte la discuție doar acei oficiali care vin din țări membre Schengen.
Nu s-au făcut demersuri pentru a fi inclus subiectul extinderii Spațiului Schengen pe agenda JAI.
Pentru a putea intra în spațiul de liberă circulație este nevoie de unanimitate de voturi, însă Austria se opune în continuare aderării țării noastre.
În decembrie 2022 România a ratat aderarea din această cauză.
Autoritățile române își pun speranța în Spania, care susține aderarea, însă climatul politic nu este clar în acest stat momentan. Președinția spaniolă a Consiliului UE, care începe de la 1 iulie, are loc în pline alegeri anticipate.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, rămâne optimist. El spune că, indiferent de cine vine la putere, România ar putea să aibă o șansă de aderare.
Lucian Bode: "Cert este că nu pot să spun că sunt foarte mulțumit de faptul că dosarul Schengen pe președinția suedeză nu a înaintat. Avem multe garanții primite din partea viitoarei președinții. Așa cum a spus aici, la București, ministrul de Interne spaniol, Grande-Marlaska, pentru spanioli o aderare a României și Bulgariei la Schengen este o prioritate. Vom vedea ce se întâmplă la alegerile din Spania. Dacă coaliția ramane la putere, angajamentele sunt foarte clare. Dacă liderul popularilor va deveni premier cu certiduine vom avea un dialog, provenind din aceeași familie politică. Am avut onoarea să fiu primit de domnia sa într-o discuție care a durat mai bine de o oră și în care atunci și-a exprimat susținerea pentru acest proiect de țara al României."
În timpul președinției spaniole vor fi organizate două consilii oficiale ale miniștrilor de Interne.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte în zilele de 8 şi 9 iunie 2023, la Luxemburg. Printre temele de discuție se regăsesc:
- politica politica UE în domeniul migraţiei şi al azilului,
- Spaţiul Schengen,
- securitatea internă,
- libertatea mass-mediei în UE,
- lupta UE împotriva criminalităţii organizate,
- siguranţa persoanelor LGBTI în UE.