Austria nu și-a schimbat opțiunea și nu vede România în Schengen prea curând. ”Nu avem o dată pentru aderare, dar suntem departe de momentul în care sistemul de frontieră este funcțional”, a transmis Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne la București.
Ministrul de Interne al Austriei, care a evitat mai mult sau mai puțin discret întrebările adresate de jurnaliștii români în împrejurările dovedite decisive pentru verdictul din decembrie 2022, a venit în țara noastră la invitația omologului său de la București, Lucian Bode.
Austria amână aderarea României la Schengen. ”Trebuie să vă spunem că este încă o cale lungă”
Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a afirmat că a discutat cu Lucian Bode despre fenomenul migrației ilegale și despre securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Oficialul austriac a afirmat că este nevoie să fie exercitate mai multe presiuni asupra Comisiei Europene pentru ”a sprijini și finanța statele care gestionează frontiere externe”.
”Pentru protecția frontierelor externe, avem nevoie de o presiune mai mare pe care o să o punem asupra Comisiei Europene pentru a obține o formă superioară de securitate la frontierele externe.
Ca un exemplu a faptului că această formă de protecție a frontierelor externe nu funcționează pe deplin este faptul că anul trecut am avut în Austria peste 110.000 de persoane intrate ilegal, dintre care peste 80.000 nu au fost înregistrate.
De aici și concluziile Consiliului European din luna februarie a acestui an printre care se regăsește și necesitatea de a sprijini și finanța statele care gestionează frontiere externe”, a afirmat Gerhard Karner, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Lucian Bode.
Gerhard Karner, despre aderarea la Schengen: ”Am mare înțelegere pentru doleanța domnului ministru și pentru așteptările poporului român”
”M-a impresionat foarte mult din discuția pe care am avut-o azi cu domnul ministru ceea ce mi-a prezentat ca elemente de progres în proiectul pilot pe care-l dezvoltăm cu susținerea Comisiei Europene și îmi asum pe această cale că și eu voi susține România în cadrul acestui proiect pilot în fața Comisiei pentru a obține tot ceea ce este necesar.
Am impresia că tocmai în cadrul acestor proiecte pilot în care s-au semnalat până acum progresele semnificative pe proceduri accelerate sau pe returnări este nevoie în continuare de sprijin substanțial, iar acest sprijin dorim să-l obținem împreună și la Comisiei”, a mai precizat oficialul austriac.
Polițiști austrieci la vama Nădlac
”Tocmai de aceea am semnat un plan de acțiune de combatere a migrației ilegale. Se regăsesc deja măsuri punctuale pe care vrem să le întreprindem, spre exemplu trimiterea unor lucrători de poliție din România la Ministerul Federal de Interne austriac sau trimiterea unor lucrători austrieci, la Nădlac.
Este necesar ca atunci când constatăm că crește numărul anumitor cetățeni care apar la noi să putem să avem instrumente de a face schimb de informații pentru a putea reacționa imediat la aceste modificări în statistici”, a mai spus ministrul austriac de Internet.
De asemenea, Gerhard Karner a mai precizat că ” este încă o cale lungă” până când România va adera la spațiul Schengen.
”România și ministrul Bode sunt partenerul meu. Am mare înțelegere pentru doleanța domnului ministru și pentru așteptările poporului român în ceea ce privește următoarea etapă de aderare la Spațiul Schengen, dar la momentul de față și cetățenii austrieci au aceeași dilemă în momentul în care sunt supuși unor controale cu Germania.
Am făcut progrese foarte bune, dar trebuie să vă spunem că este încă o cale lungă”, a concluzionat ministrul austriac de Interne.
Gerhard Karner a ajuns în România
”Confirm că această vizită dezgheață relațiile dintre România și Austria”, a spus Lucian Bode, într-o declarație de presă susținută alături de omologul său austriac, Gerhard Karner.
”În ultimele luni am avut discuții clare, dificile, dar le-am avut”, a spus ministrul austriac de Interne.
Gerhard Karner, care a ales să vorbească în germană, a mai spus, în declarația de presă de la sediul MAI, că ”suntem departe de avea un sistem funcțional al frontierelor”. A adăugat că Austria este foarte deschisă (n.r la eforturile României), însă nu poate oferi o dată exactă pentru aderarea României la Spațiul Schengen.
De-a lungul timpului, ministrul român de Interne a precizat că o vizită a lui Karner în România ar trebui însoțită de exprimarea unui angajament (n.r. că va susține aderarea țării noastre la Schengen).
Sosirea austriacului coincide cu prezența în țara noastră a unor membri ai Comisiei Europene, care vor participa la lansarea unui proiect-pilot la granița cu Serbia.
Nu înseamnă neapărat că cele două evenimente au legătură.
Autoritățile noastre își pun speranța în Spania pentru o aderare, anul acesta, la spațiul Schengen. Ministrul de Interne iberic a fost, săptămâna trecută, în vizită la Viena, pentru a face lobby cauzei noastre.
Raport prezentat de Karner înaintea vizitei în România
Numărul traficanților de pesoane arestați în Austria a crescut cu 60% în ultimul an. Dintre traficanţii reţinuţi anul trecut, românii au fost pe locul al patrulea și austriecii pe locul cinci.
Sunt date pe care ministrul de interne austriac Gerhard Karner le-a făcut publice cu o zi înainte de vizita în România. Potrivit raportului prezentat de Karner, sirienii sunt în topul traficanților, urmați de turci și ucraineni. Datele arată că anul trecut, peste 100.000 de persoane au fost traficate în Austria.