Șefii de stat și de Guvern reuniți joi și vineri la Consiliul European au condamnat din nou ferm războiul Rusiei împotriva Ucrainei și au reafirmat sprijinul deplin al Uniunii Europene pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a statului ucrainean în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional, precum și dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare.
De asemenea, Consiliul European solicită Rusiei să înceteze imediat atacurile care pun în pericol siguranța și securitatea instalațiilor nucleare civile, conform Agerpres.
Uniunea Europeană își menține angajamentul de a oferi sprijinul politic și militar Ucrainei, în special prin intermediul Instrumentului european pentru pace şi al Misiunii de asistenţă militară a UE în sprijinul Kievului, precum și pentru intensificarea acordării de sprijin la nivel bilateral, , în special capacităţi de apărare antiaeriană şi asistenţă pentru deminare, conform concluziilor summit-ului privind războiul din Ucraina.
Ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, în 2023
UE va intensifica acordarea de asistenţă umanitară şi în materie de protecţie civilă Ucrainei, inclusiv în natură. De asemenea, statele europene vor acorda asistenţă pentru refacerea infrastructurii critice a Ucrainei şi pentru a asigura o aprovizionare cu echipamente prioritare, precum centrale termice mobile, generatoare de energie electrică, transformatoare electrice, echipamente de înaltă tensiune şi echipamente de iluminat, notează sursa citată.
Consiliul European a salutat rezultatul conferinţei de la Paris privind rezilienţa şi reconstrucţia Ucrainei din 13 decembrie şi anunţă că Uniunea Europeană a convenit să acorde Ucrainei asistenţă în valoare de 18 miliarde de euro în 2023.
UE reafirmă sprijinul pentru anchetarea crimelor de război din Ucraina
Consiliul European afirmă sprijinul UE pentru anchetele desfăşurate de procurorul Curţii Penale Internaţionale cu privire la crimele de război şi alte crime legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Cât despre sancțiunile impuse Rusiei, şefii de stat şi de Guvern din UE au menționat că este important ca măsurile restrictive să pune în aplicare în mod eficient împotriva Rusiei.
De asemenea, condamnă din nou sprijinul militar acordat războiului de agresiune al Rusiei de către autorităţile iraniene, care trebuie să înceteze, şi salută sancţiunile UE adoptate la 12 decembrie 2022.
Sprijin pentru Republica Moldova din cauza războiului din Ucraina
Uniunea Europeană va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant în contextul în care aceasta se confruntă cu impactul multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, în special în ceea ce priveşte securitatea energetică, dau asigurări liderii din UE.
În contextul consolidării securităţii alimentare la nivel mondial, Consiliul European subliniază, de asemenea, importanţa culoarelor de solidaritate, valorificându-se întregul lor potenţial, precum şi a Iniţiativei ONU privind exportul de cereale prin Marea Neagră şi a programului "Cereale din Ucraina" (Grain from Ucraine), subliniind necesitatea de a se asigura în continuare disponibilitatea şi accesibilitatea financiară a produselor agricole şi a îngrăşămintelor.