Companiile din Statele Unite nu vor mai putea investi liber în tehnologii, precum inteligența artificială sau computerele cuantice, în ”țări problematice”, precum China, a anunțat Departamentul Trezoreriei, potrivit Agerpres.
Decizia a fost adoptată ca urmare a unui ordin executiv semnat de președintele Joe Biden și și are ca scop apărarea ”securităţii naţionale americane prin protejarea tehnologiilor critice ale următoarei generaţii de inovaţii militare", au precizat reprezentanții Trezoreriei SUA.
Oficialii americani au evidențiat aspectul ”strictul limitat” al ordinului pentru a "ne menţine angajamentul faţă de investiţiile transfrontaliere".
Ce prevede ordinul prin care firmele americane nu mai pot investi în China
Potrivit noilor reglementări, companiile și persoanele fizice din Statele Unite vor trebui să informeze administrația în legătură cu anumite tranzacții și să interzică unele dintre cele ce implică ”entităţi care au legătură cu tehnologiile avansate identificate în ordin".
”China îşi asumă dorinţa de a achiziţiona şi produce tehnologii cheie esenţiale care pot ajuta la modernizarea armatei sale; acest ordin urmăreşte tocmai limitarea investiţiilor americane în companiile implicate în acest efort", a explicat un oficial al Executivului american, conform sursei citate.
Administrația SUA se teme că Beijingul va profita de pe urma investițiilor americane nu numai prin transferul de tehnologie, ci și prin ”beneficii intangibile”, cum ar fi sprijinul pentru înființarea de linii de producție, acces la piețe și schimburi de experiență.
”La ultimul summit G7, liderii au subliniat interesul nostru comun de a proteja în mod adecvat tehnologiile sensibile cu implicaţii în privinţa securităţii naţionale, precum şi interesul pentru controlul investiţiilor în acest domeniu", mai precizează sursa citată.
Prin această nouă decizie, Statele Unite încearcă să împiedice China care are în plan să reducă decalajul tehnologic existent în prezent între cele două superputeri.
În octombrie 2022, Washingtonul a anunțat că va înăspri controalele asupra exporturilor de semiconductori de ultimă generaţie folosiți în aplicaţii militare care sunt destinate Chinei.
Ţările de Jos şi Japonia, ţări producătoare de semiconductori, au urmat exemplul Statelor Unite în martie. În replică, China a reacționat anunțând restricţii la exporturile anumitor produse, inclusiv a metalelor rare necesare pentru fabricarea semiconductorilor.