România se confruntă zilnic cu o criză de sânge. Doar patru din zece români sunt înscriși pe lista donatorilor. Însă astăzi, 14 iunie, de ziua Mondială a Donatorului de Sânge, cozile au fost interminabile la centrele de transfuzii.
Peste 400 de oameni au donat astăzi sânge la Centrul de Transfuzii din București. Dublu față de o zi normală.
Cum au fost oamenii motivați să doneze
Asistentele și medicii s-au mobilizat pentru a face față la numărul crescut de donatori. Ce i-a motivat pe oameni să doneze? Bilete la festivalurile Untold sau Neversea.
„Vreau bilete la Neversea, dar vreau si sa fac o fapta bună”, a spus un donator.
Alții au vrut doar să facă o faptă bună.
„Vreau să-mi fac un obicei din asta. E important să donezi și să ai grijă de alții”, este de părere alt donator.
Depindem de donatori
Doar 1,5% dintre români donează sânge anual, mult sub media Europei de 4%. În București, în jur de 48.000 de oameni donează sânge în fiecare an, însă Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii din București spune că situația ar fi mai ușor de gestionat dacă numărul ar fi dublu.
„Din păcate, oamenii donează mai puțin decât e nevoia. Nu avem o cultură a donării de sânge. Lumea nu conștientizează. Noi depindem de donatori. Nu putem să fabricăm sângele și nici în farmacie nu-l găsim. Deci, dacă oamenii nu vin să doneze, pacienții nu au sângele necesar care, de cele mai multe ori, le salvează viețile, potrivit Doina Gosa.
O pungă de sânge poate să salveze trei vieți. Cei care donează primesc șapte tichete de masă, o zi liberă la serviciu și 50% reducere la transportul în comun.