Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că părinții ar trebui să aibă posibilitatea să-și testeze copiii minori în ceea ce privește consumul de droguri, prin intermediul medicilor de familie, iar costul acestor analize ar urma să fie suportat de la bugetul de stat.
”Să vedem toate soluțiile de la specialiști. Cred că ar trebui să creăm o un cadru legal unde părinții să poată solicita autorităților, medicilor de familie o eventuală testare a minorului și statul să acopere aceste cheltuieli. Cred că ar fi o abordare corectă.
Dacă eu, părinte, sunt îngrijorat, n-am de unde să știu dacă copilul meu se droghează sau nu și atunci apelez la pârghiile create de către statul român.
Vorbesc cu medicul de familie, medicul de familie ia analizele și pe cheltuiala statului văd dacă a fost îndreptățită sau nu presupunerea părinților. (...)
Și în cazul în care părintele nu știe, dar profesorul de la clasă a văzut un comportament neadecvat, e bine să fim cu toții”, a declarat Marcel Ciolacu, sâmbătă, în urma Consiliului Politic Naţional al Partidului Social Democrat.
- Proiect: Confiscarea mașinii și suspendarea permisului timp de 10 ani, pedepse pentru cei care conduc drogați sau băuți
- Prefectul Capitalei propune adeverințe că elevii au fost testați antidrog și chestionar pentru părinți
- Psihiatru: ”Consumul și dependența de droguri sunt o problemă medicală. Nu avem nici măcar un centru pentru copiii dependenți”
Afirmațiile lui Marcel Ciolacu vin după ce Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a anunțat luni că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor în școli de către personal medical în cazul în care au un comportament caracteristic consumatorilor de droguri. Această testare se va face doar cu acordul părinţilor, a subliniat Predoiu.
Propunerea ca elevii să fie testați antidrog în școli a stârnit controverse, după ce a fost lansată în spațiul public. În direct la Euronews România, criminologul Vlad Zaha a explicat că o astfel de măsură s-a dovedit a fi ineficientă din cauza costurilor uriașe, iar, în cazul în care ar fi implementată, tinerii ar apela la ”substanțe mult mai periculoase decât cele tradiționale, care nu ies la teste”.
Vlad Zaha și-a exprimat speranța că testele antidrog nu vor fi ”aplicate niciodată în România” pentru ca elevii să fie pedepsiți în acest mod. Expertul în politici publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă a amintit că există studii realizate de mai multe organizații internaționale care relevă că o astfel de măsură este ineficientă.