Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia vrea ”să-l reducă la tăcere” pe Dmitri Muratov, laureat al Nobelului pentru Pace. Jurnalistul, inclus pe lista agenților străini

Autoritățile de la Moscova încearcă ”să-l reducă la tăcere” pe Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Jurnalistul a fost adăugat vineri de oficialii ruși pe lista de ”agenți străini”. Avertismentul a fost lansat Berit Reiss-Andersen, preşedinta Comitetului Nobel norvegian, responsabil de acest premiu, potrivit AFP, citată de Agerpres.

”Dmitri Muratov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021 pentru eforturile sale de a promova libertatea de exprimare şi libertatea de informare, precum şi jurnalismul independent. Este trist că autorităţile ruse încearcă acum să-l reducă la tăcere", a transmis Berit Reiss-Andersen, sâmbătă, printr-un comunicat.

"Acuzaţiile împotriva lui sunt motivate politic", a adăugat ea.

Comitetul Nobel norvegian "continuă să sprijine munca importantă" depusă de Muratov şi de ziarul său independent Novaia Gazeta, a evidențiat Berit Reiss-Andersen.

Dmitri Muratov, acuzat că vrea să formeze o ”atitudine negativă” față de politica Rusiei

Rusia a anunţat, vineri, că l-a plasat pe Dmitri Muratov, redactor-şef al publicației Novaia Gazeta și co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, pe lista sa de "agenţi străini". Aceasta este o etichetă folosită pentru a înăbuşi criticile, notează sursa citată.

De altfel, Ministerul rus al Justiţiei a precizat că Muratov "a folosit platforme străine pentru a disemina opinii menite să formeze o atitudine negativă faţă de politica externă şi internă a Federaţiei Ruse".

Statutul de ”agent străin” amintește de termenul "duşman al poporului" din epoca stalinistă. Acestor persoane le sunt impuse constrângeri administrative, inclusiv controlul regulat asupra surselor lor de finanţare.

Mai mult, acesta impune ca la orice postare, inclusiv pe reţelele sociale, să conţină eticheta "agent străin".

Dmitri Muratov a mai fost acuzat de Ministerul Justiţiei c-ar fi difuzat informaţii de la alţi "agenţi străini".

Guvernul rus a intensificat represiunea împotriva oricărei voci disidente de la lansarea, în februarie 2022, a ofensivei sale împotriva Ucrainei. Principalii opozanți ai Moscovei sunt fie în exil, fie în închisoare.

Dmitri Muratov a fost văzut recent în Rusia, unde este implicat în apărarea lui Oleg Orlov, un oficial al ONG-ului dizolvat oficial Memorial şi co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2022, care este judecat pentru "discreditarea" armatei ruse prin criticarea ofensivei împotriva Ucrainei şi riscă cinci ani de închisoare.

Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Muratov a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace 2021 împreună cu jurnalista filipineză Maria Ressa, pentru lupta lor în favoarea libertăţii de exprimare în ţările lor.

Începând cu anul 2000, Novaia Gazeta a avut şase dintre jurnaliştii sau colaboratorii săi ucişi, inclusiv jurnalista de investigaţie Anna Politkovskaia, care a fost omorâtă în holul blocului ei de ziua lui Vladimir Putin.

Una dintre jurnalistele sale, Elena Milaşina, a fost spitalizată în iulie după ce a fost bătută în Cecenia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE