Guvernul a aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă scutirea de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi. „Pentru bolile obişnuite, această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizaţia de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecţiuni ea va fi scutită”, a spus, marți, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, într-un briefing de presă la finalul şedinţei de Guvern.
Cine este scutit de plata impozitului pe concediul medical, așa numita „taxă pe boală”
În primă fază, așa numita „taxă pe boală” urma să fie eliminată doar în cazul pacienților oncologici, gravidelor, mamelor cu copii bolnavi. În cazul celorlalți angajați, concediile medicale ar fi fost impozitate cu 10%.
Ulterior, mai multe asociații de pacienți i-au criticat pe politicieni pentru că au oferit o listă atât de redusă de categorii care să nu achite taxa pe boală, astfel că, marți, Guvernul a extins lista și a adoptat modificările la Ordonanța de Urgență aprobată săptămâna trecută. Astfel, pe lângă categoriile de pacienți anunțate inițial, bolnavii cronici, marii arși, cei care suferă de boli cardiovasculare sau de SIDA vor scăpa și ei de „taxa pe boală”, adică contribuția suplimentară de 10% plătită de pacienți în perioada concediului medical.
Lista pacienților scutiți de „taxa pe boală”:
- pacienții oncologici
- gravidele
- mamele cu copii bolnavi
- bolnavii cronici
- marii arși
- bolnavii care suferă de boli cardiovasculare
- bolnavii de SIDA
„Această ordonanţă a fost repusă în discuţie astăzi pentru că a fost amendată pentru a introduce şi o serie de scutiri de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi şi a fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenţionează. Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obişnuite, această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizaţia de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecţiuni ea va fi scutită”, a precizat Mihai Constantin, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.
După ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, el va intra în vigoare, iar pacienții care se regăsesc pe lista aceasta vor fi scăpa de această cotizație de 10%.
„Pe spatele unei foi de concediu medical se găseşte o listă cu anumite cote, cu anumiţi indici. Ei bine, boală obişnuită înseamnă un indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecţiunile care se încadrează la indicele 01 cotizaţia de sănătate pentru indemnizaţia de concediu medical se va plăti; pentru toate celelalte, însă, ea nu se va plăti. Şi aici intră categoriile despre care presa a comunicat cu îngrijorare şi anumite asociaţii de pacienţi. Sunt exceptate, aşadar, de la plata acestei cotizaţii toate bolile grave aduse în spaţiul public, bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, mari arşi, urgenţele medicale şi o întreagă categorie. Ele se găsesc pe spatele oricărei fişe de concediu medical”, a explicat Mihai Constantin.
„Dacă există pacienţi care beneficiază la data adoptării acestei ordonanţe de concediu medical şi se încadrează la categoriile care sunt exceptate de la plata cotizației, ei vor fi scutiți de la plata cotizației începând cu data de 1 aprilie. Deci, și retroactiv, pentru concediile medicale aflate în desfășurare, această Ordonanță de Urgență se aplică în totalitate”, a mai adăugat acesta.