Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Atacatorul lui Donald Trump este inculpat pentru posesie ilegală de armă. Cine este Ryan Wesley Routh

UPDATE. Ryan Wesley Routh, bărbatul în vârstă de 58 de ani arestat duminică, după o posibilă tentativă de asasinat împotriva fostului preşedinte american Donald Trump, a fost inculpat luni pentru posesie ilegală de armă şi deţinerea unei arme cu seria ştearsă, transmite AFP.

Routh, cunoscut ca susţinător al Ucrainei, a compărut luni pentru prima oară în faţa unei instanţe din statul Florida din sud-estul SUA.

El fusese reţinut după ce reuşise iniţial să fugă, în timp ce agenţi ai Secret Service (serviciul care asigură protecţia preşedinţilor americani şi a altor demnitari - n. red.) au tras asupra lui. În momentul când a fost observat în apropierea terenului de golf al lui Trump, avea asupra lui un pistol-mitralieră de tip AK-47.

Un bărbat înarmat a încercat să-l asasineze duminică pe Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale, în apropierea terenului său de golf din Palm Beach, Florida. Un agent Secret Service a văzut o pușcă în tufișuri și a deschis focul asupra suspectului care era la 300-500 de metri de fostul președinte. Bărbatul a fost prins ulterior.

Suspectul este un bărbat de 58 de ani și a fost identificat ca fiind Ryan Wesley Routh, au precizat surse din rândul anchetatorilor citate de CNN, Fox News și The New York Times, conform Reuters. CNN relatează că individul ar lucra în domeniul construcțiilor în Hawaii.

Reprezentanții FBI au refuzat să confirme oficial informația referitoare la identitatea principalului suspect.

Agenții Secret Service l-au escortat pe Donald Trump pe terenul de golf, iar unul dintre ofițeri a văzut țeava unei arme în niște tufișuri, din apropierea proprietății. Forțele de ordine au tras cel puțin focuri de armă asupra presupusului agresor. Suspectul a aruncat apoi pușca de tip AK-47, două rucsacuri, o cameră Go Pro și alte obiecte și a fugit într-o mașină Nissan neagră.

Ric Bradshaw, șeriful comitatului Palm Beach, a precizat că un martor a reușit să pozeze autoturismul condus de suspect, inclusiv numărul de înmatriculare, și a transmis informațiile autorităților. La scurt timp, bărbatul a fost oprit în trafic pe o autostradă și, ulterior, a fost reținut.

Ryan Wesley Routh ar fi un susținător al Ucrainei

Ryan Wesley Routh și-ar fi șters profilele de pe rețelele de socializare X, Facebook și LinkedIn la scurt timp după ce ar fi deschis focul, notează Reuters. Din postările publicate reiese că Routh ar fi un susținător al Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.

Pe 21 aprilie, Routh i-a trimis un mesaj pe platforma X lui Elon Musk. „Aș vrea să cumpăr o rachetă de la tine. Doresc să o încarc cu un focos pentru buncărul de la conacul din Marea Neagră al lui Putin, pentru a pune capăt zilelor sale. Îmi puteți da un preț, vă rog”.

New York Times a relatat că l-a intervievat pe Routh în 2023 pentru un articol referitor la americanii care se ofereau voluntari pentru a ajuta la efortul de război din Ucraina. La acel moment, Routh a spus că a călătorit în Ucraina și a petrecut mai multe luni acolo în 2022. De asemenea, bărbatul a mărturisit a încercat să recruteze soldați afgani care au fugit de talibani pentru a lupta în Ucraina.

„Sunt pregătit să iau avionul spre Cracovia şi să mă duc la frontiera cu Ucraina ca să mă înrolez voluntar, să mă bat şi să mor ... Pot fi eu exemplul că trebuie să câştigăm?', a scris el într-o postare pe Twitter (platforma devenită ulterior X) în martie 2022.

AFP precizează că i-a luat un interviu lui Routh la Kiev la sfârşitul lui aprilie 2022, pe când americanul participa la o manifestaţie de sprijin pentru ucrainenii blocaţi în oraşul portuar Mariupol.

„Putin este un terorist şi trebuie terminat cu el. Avem nevoie, deci, ca toată lumea, din întreaga lume, să se oprească din ce face şi să vină aici acum”, a declarat el atunci pentru AFP.

În 2020, Routh și-a exprimat sprijinul, printr-un mesaj pe X, pentru candidatul democrat la președinția SUA Bernie Sanders și l-a ironizat pe Biden numindu-l „Joe somnorosul”.

Posturile CNN şi CBS transmit că Routh este un constructor independent de locuinţe în Hawaii. Bărbatul are un cazier judiciar întins pe câteva decenii şi publică frecvent articole pe teme de politică şi actualitate, criticându-l uneori pe Trump.

La începutul anului, Routh l-a etichetat într-un mesaj pe Joe Biden „@POTUS (contul de X al președintelui SUA, n.red) campania ta ar trebuie să se numească KADAF - Keep America democratic and free (Păstrează America liberă și o democrație, trad.). Iar cea a lui Trump ar trebui să fie MASA ... make Americans slaves again master (fă-i pe americani sclavi din nou, stăpânule, trad.)

Statele Unite sunt printre principalii susținători ai Ucrainei în războiul împotriva Rusia. Preşedintele Joe Biden va fi succedat în ianuarie fie de vicepreşedinta sa, Kamala Harris, care a anunțat că îi va continua politica de sprijin pentru Ucraina, fie de Donald Trump, care, în dezbaterea cu contracandidata sa, a evitat să răspundă dacă doreşte victoria Kievului. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE