Suspansul la alegerile din SUA este la cote maxime. Cu toate că se mai pot întâmpla multe până la numărătoarea finală a voturilor, Donald Trump a reușit să „spargă” așa-zisul „zid albastru”. Democrații figurează cu tradiționala culoare albastră, în special pe hărțile interactive ale SUA, în timp ce republicanii lui Trump au culoarea roșie.
„Zidul albastru” se referă, așadar, la un grup de state care au votat constant democratul la alegerile prezidențiale, din 1992 până în 2012.
Alegeri SUA 2024. Ce este „zidul albastru” și cum a reușit Trump să-l spargă
- Sunt 18 state, plus Washington, care alcătuiesc „zidul albastru”: California, Connecticut, Delaware, Districtul Columbia, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, New Jersey, New York, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont, Washington și Wisconsin.
- Dintre acestea, trei sunt state-cheie și sunt considerate variabile: Michigan, Pennsylvania și Wisconsin.
Astfel, statele care au votat, în mod tradițional, cu democrații s-au răzgândit la aceste alegeri și nu au ales-o în majoritate pe Kamala Harris, ci pe Donald Trump, asfel că republicanul și-a adjudecat colegiile electorale din aceste state.
În 2016, Donald Trump a reușit să răstoarne rezultatele în Wisconsin, Pennsylvania și Michigan, când a depășit-o pe Hilary Clinton, deși democratul Joe Biden le-a câștigat apoi în 2020.
Câte voturi au aceste trei state din „zidul albastru”, potrivit Arhivelor Naționale?
- Michigan - 15 voturi
- Pennsylvania - 19 voturi
- Wisconsin - 10 voturi
Practic, cele trei state swing au deschis calea către Casa Albă pentru ultimii doi președinți democrați, Barack Obama (2008 și 2012) și Joe Biden (2020).
În total, statele din „zidul albastru” însumează 44 de voturi. După cum spun specialiștii, cel care va obține aceste voturi, se poate considera câștigător cert. Matematic, 270 de voturi sunt necesare pentru ca un candidat să câștige.
De altfel, indiciile erau din ce în ce mai multe în ultima vreme, în special datorită sondajelor. La aceste alegeri au fost extrem de importante cele 44 de voturi.
Un alt amănunt a fost victoria lui Trump dintr-un alt stat „de luptă”, Carolina de Nord. Astfel, republicanul devine primul candidat care câștigă un stat swing.
De cealaltă parte, Harris a câștigat în mai multe state de pe coasta de Est, inclusiv Maryland și New York.
- Înainte de 2016, statul Pennsylvania a votat de șase ori continuu cu candidatul democrat. Ultimul republican care a câștigat în Pennsylvania a fost Richard Nixon, în 1972.
- Ultima dată când Zidul Albastru nu a votat la unison a fost în 1988.