Candidata „Verzilor” americani, Jill Stein, susţine că beneficiază de un val de sprijin fără precedent, respingând acuzaţiile democraţilor care consideră că participarea ei a dezbinat stânga şi l-a favorizat pe Donald Trump, într-o cursă prezidenţială americană deosebit de tensionată, relatează miercuri AFP.
„Este propagandă în slujba propriilor interese”, a denunţat Stein într-un interviu acordat France Presse după închiderea secţiilor de votare din Michigan, marţi seară.
Critica sa virulentă faţă de sprijinul american pentru Israel a atins o coardă sensibilă în importantele comunităţi musulmane şi arabo-americane din acest stat, unul dintre cele şapte care vor determina rezultatul alegerilor.
„Încearcă pur şi simplu să dea vina pe alegători şi să-i facă să le fie ruşine pentru că îşi respectă propriile valori", a continuat candidata în vârstă de 74 de ani, la „seara electorală" desfăşurată la Dearborn, unde se află cea mai mare concentraţie de alegători de origine arabă din Statele Unite.
Alegătorii săi nu au făcut decât să „participe la competiţia pe care ar trebui să o reprezinte alegerile”, a susţinut ea, în timp ce, potrivit proiecţiilor mass-media americane, democrata Kamala Harris suferea primele eşecuri în faţa republicanului Donald Trump.
Democraţii se tem de săptămâni întregi că Jill Stein le va "deturna" voturile, în special în Michigan.
O nouă încercare eșuată de a aduce Partidul Verde în prim-planul politicii americane
Ecologista a candidat deja la alegerile prezidenţiale din 2012 (0,4% din voturi) şi în 2016 (1%) şi a făcut două încercări nereuşite de a deveni guvernatoare în Massachusetts.
Ea consideră că platforma sa de stânga, „anti-genocid, pro-muncitori, urgenţă climatică”, rezonează în acest an cu alegătorii mai mult decât oricând.
„Nu sunt obişnuită ca oamenii să se apropie de mine pe stradă: necunoscuţi care plâng, mă îmbrăţişează şi îmi mulţumesc pentru că încerc să le salvez familia”, spune ea, salutând diversitatea coaliţiei sale de sprijin, care include în special musulmani, evrei şi membri ai comunităţii LGBT+.
În plan diplomatic, programul "Green Party" cere încetarea imediată a sprijinului SUA pentru operaţiunile militare ale Israelului în Gaza şi Liban, ridicarea restricţiilor privind accesul la ajutorul umanitar, precum şi eliberarea tuturor ostaticilor şi deţinuţilor politici.
Candidata afirmă că îşi extrage puterea din propriul trecut: a crescut într-o familie evreiască nereligioasă, într-o comunitate confruntată cu întrebări existenţiale post-Holocaust: Există viaţă după genocid? Cum se poate restabili credinţa în lume?
„În anturajul meu, răspunsul a fost să dăm un sens vieţii după genocid hotărând că nu vom permite să se întâmple din nou", îşi aminteşte ea. O filosofie care, spune ea, a călăuzit-o mereu, de la cariera medicală până la angajamentul ca militantă şi apoi ca politician.
"Sistem politic bolnav"
"Mama tuturor bolilor este sistemul nostru politic bolnav", susţine Jill Stein.
Green Party vizează 5% din voturi la nivel naţional, ceea ce i-ar permite să deblocheze aproximativ 12 milioane de dolari în fonduri federale pentru a-şi dezvolta activităţile, dar sondajele o plasează în jur de 1%.
Partidul s-a confruntat cu obstacole majore pentru a participa la scrutin, probleme pe care Jill Stein le pune pe seama democraţilor şi a "armatei lor de avocaţi", care au desfăşurat tactici pentru a-i ţine pe Verzi în afara urnelor.
Ea mai spune că această ostilitate nu a făcut decât să dinamizeze baza partidului său, referindu-se la atacurile unor "grei" democraţi ca Alexandria Ocasio-Cortez - care a acuzat-o că "nu este serioasă" şi că este "prădătoare" - şi, în general, din partea unor platforme apropiate acestui partid.
„Avem încă mult de lucru”, recunoaşte Jill Stein, spunând totuşi că se simte încurajată "de faptul că am putea învinge maşinăria de defăimare a democraţilor".
„Cred că avem vântul în pânze. Este chiar o furtună perfectă. Vom creşte şi vom merge înainte", promite Stein.