Într-un mesaj oficial transmis joi, după ce luptătorii săi au intrat în orașul Hama, gruparea militantă islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a transmis un mesaj semnat de Ahmed al-Sharaa - numele de naștere al unui lider rebel sirian cunoscut sub numele său de război, Mohammad al-Julani.
Liderul rebelilor sirieni și-a petrecut mai mulți ani într-o închisoare americană din Irak înainte de a deveni comandantul unei filiale al-Qaeda în războiul civil brutal din Siria. Chiar și acum, există o recompensă de 10 milioane de dolari americani pentru informații care conduc la capturarea sa.
Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, Julani a devenit imaginea publică a ofensivei de amploare condusă de rebelii din Siria împotriva guvernului condus de Bashar al-Assad și sprijinit de Iran și Rusia.
De unde provine Julani?
Ahmed al-Sharaa (Mohammad al-Julani) s-a născut în 1982 în Siria. Copilăria și-a petrecut-o sub zodia războiului, familia sa fiind forțată să își părăsească casa din Înălțimile Golan în timpul războiului din 1967, potrivit propriilor sale declarații. Pseudonimul său ulterior a fost o referință la casa pierdută a familiei sale. Într-un interviu din 2021 acordat celor de la PBS, Julani a descris cum a crescut în Damasc și cum a lucrat la magazinul de alimente al tatălui său. Însă după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite și războiul ulterior împotriva terorismului condus de SUA, acesta a călătorit la Bagdad pentru a lupta împotriva forțelor americane.
Acolo, el s-a alăturat grupării al-Qaeda în Irak (AQI), grup afiliat al al-Qaeda, care a luptat împotriva trupelor americane. În jurul anului 2005, când ar fi avut aproximativ 23 de ani, Julani a fost arestat în Mosul și a petrecut ani de zile într-o închisoare americană la Camp Bucca, în vecinătatea orașului irakian Umm Qasr.
Cum s-a implicat în războiul civil din Siria?
Când Julani a fost eliberat din custodia SUA după cinci ani, AQI își schimbase numele în Statul Islamic în Irak sub conducerea lui Abu Bakr al-Baghdadi, cunoscut ulterior pentru încercările sale de a construi un califat în Siria și Irak.
Deși ulterior aveau să devină dușmani înverșunați, la acel moment, Baghdadi și Julani erau aliați. Liderul Statului Islamic l-a trimis pe colegul său mai tânăr înapoi în Siria în 2011 ca reprezentant, chiar în momentul în care guvernul Assad a început să reprime protestele revoluționare.
Când a început războiul civil sirian, Julani a format Jabhat al-Nusra ca filială al-Qaeda. Grupul a devenit curând una dintre cele mai importante facțiuni din cadrul forțelor sirienie antiguvernamentale, așa cum notează publicația The Washington Post.
Jabhat al-Nusra a fost desemnată organizație teroristă de către Statele Unite la sfârșitul anului 2012. Un an mai târziu, Julani a acordat primul său interviu televizat, declarând pentru Al Jazeera că dorește să pună Siria sub legea islamică strictă.
Ce a făcut de la prăbușirea Statului Islamic?
În anii care au urmat prăbușirii Statului Islamic, liniile de luptă din Siria au rămas în mare parte statice. În același timp, Julani își schimba încet felul în care se prezenta.
În interviul acordat emisiunii „Frontline” de la PBS, Julani a declarat că Baghdadi nu avea „competența de a analiza situații” și că gruparea cunoscută acum sub numele de HTS (Hayat Tahrir al-Sham) a folosit doar atentate sinucigașe, deoarece nu avea arme mai bune.
În urmă cu aproximativ doi ani, Julani și-a schimbat vestimentația de insurgent islamist pe care o purta anterior cu o ținută militară verde. Se pare că acesta a urmărit și a studiat totodată conflictele din afara Orientului Mijlociu.
Julani a reconstruit, de asemenea, HTS într-o armată aparent profesionistă. De asemenea, HTS a menținut controlul asupra nord-vestului Siriei, inclusiv asupra orașului Idlib, devenind guvernul de facto pentru 4,5 milioane de persoane din acea regiune.
Ce fel de Sirie vrea Julani?
Analiștii îl descriu pe Julani ca fiind pragmatic, dar oportunist, dispus să schimbe vitezele în funcție de felul în care se schimbă circumstanțele. Declanșarea ofensivei împotriva guvernului condus de Bashar al Assad nu este întâmplătoare. Ea vine într-un moment în care aliații lui al-Assad sunt prinși în alte conflicte – Hezbollah și Iran contra Israelului, iar Rusia contra Ucrainei.
Acest pragmatism se extinde la stilul său de guvernare. Deși HTS rămâne o organizație islamistă, până acum și-a respectat promisiunile de toleranță religioasă în zonele din Siria pe care le controlează. În provincia Idlib, organizația conduce efectiv un stat cu un singur partid, gestionând afacerile civile în cadrul a ceea ce ea numește „Guvernul Salvării”.
Majoritatea analiștilor sunt de acord că primele semnale din Alep sunt relativ pozitive, fără niciun semn de presiune asupra minorității creștine din oraș, de exemplu. Dar există îngrijorări cu privire la faptul că gruparea conține în continuare lideri radicali a căror influență ar putea crește în viitorul apropiat.