Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine a reabilitat podul prăbușit. Firma Darcons SRL are peste 100 de contracte cu statul

Firma care a reabilitat podul prăbușit aparține unei familii de politicieni, care au ocupat diverse funcții din partea Partidului Social Democrat. Patronul a fost vicepreședinte PSD al Consiliului Județean din Neamț, iar fiul a fost o perioadă deputat.

Firma a trăit aproape exclusiv doar cu bani de la stat, după ce a câștigat contracte din bani publici în județele din Moldova. În ceea ce privește accidentul cu podul care a pus în pericol vieți omenești, patronul companiei a declarat public că nu s-a umblat la structura de rezistență a construcției, ci a fost mai degrabă vorba despre o modernizare.

Podul, dat în folosință înainte de termen

„Am discutat cu constructorul, cu proiectantul, am toată convingerea, promisiunea, că până la începutul lui octombrie vom da în folosință acest pod, adică mai repede cu aproape 10 luni decât perioada stipulată”, a declarat Ionel Arsene, șeful CJ Neamț, într-un clip postat pe pagina sa de Facebook în august 2021.

Podul Luțca a devenit cea mai promovată investiție în clipurile postate de Ionel Arsene pe pagina sa de Facebook. Acesta s-a ținut de cuvânt: lucrarea a fost dată în folosință înainte cu nouă luni de data la care trebuiau finalizate lucrările. Reabilitarea a fost făcută de o firmă din județ, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 6 milioane de euro.

Firma are peste 100 de contracte cu statul

Darcons aparține lui Romică Rotaru , fost vicepreședinte din partea PSD al CJ Neamț, între 2006 și 2008. Acesta a înființat firma în 1993 și, în ultimii 15 ani, a câștigat peste 100 de contracte cu statul. Cele mai multe au fost după anul 2016.

Firma a mers cel mai bine între anii 2016-2020, perioadă în care fiul patronului, Alexandru Rotaru, era deputat PSD.

Istoricul firmei, privind contractele din bani publici, arată că Darcons SRL a obținut din 2007 încoace 110 contracte prin achiziție directă. Tot această firmă a câștigat și alte licitații publice, ultima chiar în aprilie: un contract de un milion de euro pentru lucrări de refacere și prevenire după calamități în Sintești, județul Iași.

Întrebat ce alte lucrări aparțin acestei firme de construcții, Victor Chitic, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, a spus că nu deține această informație.

Patronul companiei care a reabilitat podul prăbușit, Romică Rotaru, este asociat în alte trei firme, printre care Axa Road Construcții, o altă firmă a familiei, înființată acum doi ani. Cu această nouă companie, Rotaru a câștigat licitația pentru întreținerea timp de patru ani pe timp de iarnă a unor drumuri publice din Iași, în valoare de 7 milioane de euro. O echipă Euronews a ajuns la sediul comun al firmelor deținute de acesta pentru a cere o reacție, însă fără succes.

Au fost deschise dosare penale

DNA încearcă să afle dacă lucrările de reabilitare, modernizare și consolidare au fost făcute corect și a deschis un dosar penal. Procurorii anticorupție din Bacău vor investiga și circumstanțele în care a fost permisă circulația rutieră pe podul de la Luțca. Între timp, Consiliul Județean a demarat propria anchetă, iar reprezentanții „Prefecturii Neamț au anunțat un control la firma constructoare.

Au fost niște experți care au oferit niște soluții tehnice, a fost un proiectant, firmă care a executat. De asta trebuie verificat, ca să vedem dacă soluția oferită din punct de vedere tehnic de experții respectivi și proiectant a fost una bună”, a spus Adrian Niță, prefectul județului Neamț.

Și Parchetul Judecătoriei Neamț a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, în condițiile în care un șofer a fost rănit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE