De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.
De unde provine plasticul din oceane. 140 de milioane de tone de deşeuri din plastic s-au acumulat deja în mediile acvatice
- Sticle, anvelope, ambalaje sau ţevi... mai multe milioane de tone de deşeuri din plastic sunt aruncate în fiecare an în cursurile de apă, de unde pot ajunge în oceane, cantitatea lor riscând să se dubleze până în 2060 dacă nu se iau mai multe măsuri împotriva acestei poluări, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite miercuri AFP.
- De la producerea în masă a acestui material, în anii 1950, până în 2019, 140 de milioane de tone de deşeuri din plastic s-au acumulat deja în mediile acvatice, potrivit unui studiu din 2023 al OCDE, 22% din această cantitate formând o "supă de plastic" în oceane şi 78% în ecosistemele de apă dulce.
- Deşeurile arse în aer liber sau aruncate în gropi de gunoi necontrolate reprezintă principala sursă de poluare a mediilor acvatice.
Citește mai mult despre plasticul din oceane.
Centrala atomică de la Cernavodă va livra energie electrică în Republica Moldova. Ce preț va avea
- Centrala atomică de la Cernavodă va livra, începând din octombrie, energie electrică în Republica Moldova, au anunțat autoritățile de la Chișinău.
- Energia va fi livrată la prețul de 400 de lei pentru un megawatt/oră, potrivit operatorului din Republica Moldova.
- Chișinăul examinează posibilitatea majorării achizițiilor de energie din România, în cazul în care cererea internă va crește.
Citește mai mult despre livrarea energiei de la centrala atomică de la Cernavodă
Blinken avertizează împotriva unei noi escaladări în Orientul Mijlociu după exploziile din Liban
- Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat miercuri împotriva riscului de escaladare în Orientul Mijlociu, după ce detonarea a mii de pagere Hezbollah a amenințat să deraieze ultima sa inițiativă diplomatică regională, potrivt Reuters.
- Vestea exploziilor a apărut în timp ce cel mai înalt diplomat american călătorea la Cairo pentru a se întâlni cu înalți oficiali egipteni în speranța de a avansa eforturile de a asigura o încetare a focului în Gaza și de a îmbunătăți relațiile cu Egiptul.
- Gruparea militantă Hezbollah a promis să se răzbune pe Israel, acuzându-l că a detonat marți pagere în Liban, ucigând cel puțin 12 persoane, inclusiv doi copii, și rănind aproape 3 000.
Citește mai mult despre posibilele escaladări din Orientul Mijlociu, după exploziile din Liban
Captură uriașă de „drog zombie”, adus din Belgia. Ce stupefiante preferă tinerii din România
- Adolescenții din România care iau droguri consumă, de obicei, cannabis, etnobotanice amestecate cu medicamente și ecstasy, la petreceri.
- Sunt datele medicilor de gardă care tratează săptămânal pacienți minori intoxicați cu substanțe ilegale.
- Chiar astăzi, DIICOT anunță că a retras de pe piață 10 kilograme dintr-o susbtanță extrem de periculoasă folosită pentru a crea „drogul zombie”.
Citește mai mult despre preferințele tinerilor în ceea ce privește drogurile
Ucrainenii spun că au oprit contraofensiva rușilor în Kursk
- Pe 6 august, Ucraina a declanșat o ofensivă în interiorul Rusiei, în zona Kursk, iar de atunci rușii se tot chinuie să rezolve situația.
- În urmă cu câteva zile, unii experți spuneau că rușii vor încerca să pătrundă pe flancuri și să-i încercuiască pe militarii ucraineni.
- Așa s-a și întâmplat, începând cu 11-12 septembrie, însă nu au reușit, în ciuda eforturilor uriașe și în ciuda anunțului rușilor, care spuneau că au avut succes.
Citește mai mult despre contraofensiva rușilor în Kursk