Centrala atomică de la Cernavodă va livra, începând din octombrie, energie electrică în Republica Moldova, au anunțat autoritățile de la Chișinău. Energia va fi livrată la prețul de 400 de lei pentru un megawatt/oră, potrivit operatorului din Republica Moldova.
Chișinăul examinează posibilitatea majorării achizițiilor de energie din România, în cazul în care cererea internă va crește.
Centrala atomică de la Cernavodă va livra energie electrică în Republica Moldova
Centrala atomică de la Cernavodă a mai livrat curent în Republica Moldova timp de șapte luni, din octombrie 2022 până în aprilie 2023, când țara s-a confrunta cu deficite în sistemul energetic. După invazia armatei ruse în Ucraina, țară de unde Republica Moldova cumpăra cantități importante de energie, Chișinăul și-a sincronizat în regim de urgență sistemul energetic cu cel european.
Începând cu luna octombrie, moldovenii vor cumpăra 10 MW bandă, iar în lunile următoare, ar putea ca această cantitate să crească, în funcție de necesități.
Reprezentanții operatorului din Republica Moldova au anunțat că au rezervat o parte din capacitatea lunară pentru luna octombrie, în vederea achiziționării energiei electrice de la compania Nuclearelectrica, adică cea care deține Centrala nucleară de la Cernavodă.
După ce a depusă o garanție bancară, a urmat participarea la o licitație organizată de Transelectrica, iar SA Energocom (din Republica Moldova) a fost declarată câștigătoare.
„Astfel, rezervarea pentru prima dată a capacității lunare are loc respectând regulamentele UE, procedeu similar utilizat și în cazul procedurilor de alocare a capacităților zilnice odată cu sincronizarea Republicii Moldova la sistemul european continental ENTSO-E, în martie 2022”, se arată în comunicat.
Pe 18 iulie 2023, compania moldovenească Energocom și Nuclearelectrica au semnat un memorandum în vederea variantei ca Moldova să primească energie nucleară de la unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, care urmează să fie puse în funcțiune în următorii ani.