Meteorologul Mihai Huștiu a explicat, joi, în direct la Euronews România, că vremea din România din ultimele zile a fost influențată de ciclonul mediteranean care a provocat inundații devastatoare în Italia. Chiar dacă temperaturile vor crește în următoarele două zile, vom avea parte de ploi torențiale în week-end, din cauza unui nou ciclon ce va afecta de această dată centrul și sudul Italiei.
În direct la Euronews România, Mihai Huștiu a explicat că inundațiile din Italia, care au provocat moarte a cel puțin nouă persoane, au fost cauzate de un ciclon intens, format în nordul Africii.
”Am avut în zona Italiei un ciclon destul de intens. S-a intensificat de fapt în zona de nord a Italiei. S-a format în nordul Africii, în zona Libiei.
A evoluat spre această parte a Italiei, spre nord, și tot potențialul de umezeală adunat de pe Marea Mediterană care este destul de caldă - a fost o cantitate mare de valori de apă - a determinat aceste cantități uriașe de precipitații, respectiv cantități de apă ce au atins până la 200 de litri pe metrul pătrat în zona Rimini.
Acest ciclon a afectat și partea de vest a peninsulei balcanice, Coasta Dalmată, Croația, dar și țările centrale până spre Slovenia, Cehia și vestul Ungariei, unde de asemenea au fost cantități de apă de 40-50 de litri pe metrul pătrat.
Și în România a simțit din plin influența acestui ciclon atmosferic. Până aseară a fost cod galben ce a vizat Oltenia și sud -vestul Munteniei, iar în noaptea ce tocmai a trecut am avut ploi torențiale în partea de vest a țării - în Banat și Crișana.
De aceea, au fost emise coduri de tip cod portocaliu, de tip nowcasting, pentru județul Timiș, unde au fost cantități de apă de 40-50 de litri pe metrul pătrat într-un interval foarte scurt de timp”, a afirmat meteorologul din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.
De asemenea, Mihai Huștiu a avertizat că nu sunt vești bune deoarece ”se va forma un nou ciclon atmosferic care va afecta din nou Italia, partea central sudică de această dată”.
”Deja sisteme noroase aflate peste zona sudică a Mediteranei vor afecta vineri și sâmbătă din nou această parte a continentului, respectiv Italia, partea centrală sudică”, a explicat meteorologul.
Vremea în week-end, dată peste cap de ciclonul din Italia
”La noi, vremea se încălzește. Dacă astăzi vremea se anunță încă răcoroasă, vor mai fi ploi locale în vestul și sud-vestul țării.
De mâine, considerăm că vremea se va încălzi. Temperaturile vor crește. Vor ajunge la 27-28 de grade sâmbătă. În același timp, și potențialul de instabilitate va crește.
Așteptăm în timpul după-amiezelor averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibile căderi de grindină”, a afirmat meteorologul, în direct la Euronews România.
Ploi torențiale și săptămâna viitoare
”Din datele pe care le avem, această vreme instabilă se va menține și săptămâna viitoare, când vor fi cantități excedentare de precipitații, mai multe ploi, în special în partea sudică și estică a țării. Aici vor fi cele mai mari cantități de apă așteptate.
Ciclonul care se va forma din nou în Marea Mediterană va afecta Italia. Nu se apropia de peninsula balcanică și nici de România. În România vom vorbi de instabilitate specifică sezonului cald, respectiv ploi de scurtă durată în timpul după-amiezelor”, a mai spus Mihai Huștiu.
Fără cicloni, România ar avea zone cu un climat semiarid
Meteorologul a mai explicat că, de regulă, ciclonii se formează în Atlanticul de Nord, în Islanda, și în zona centrală a Mediteranei, respectiv în zona Italiei, zona Golfului Genova.
Acum am avut un ciclon care s-a format în nordul Africii, în nordul Libiei, și a evoluat către nordul Italiei. Este o zonă favorabilă la așa ceva, la formare de cicloni atmosferici.
”Uneori, ciclonii ajung și în România. Acest ciclon a influențat și partea vestică și sud-vestică a României în ultimele două zile. Am văzut ploi torențiale în noaptea care a trecut.
Ploile intense și în România sunt aduse de acest ciclon din Mediterană. Dacă nu ar fi acest ciclon din Mediterană care să aducă umiditate, zona de sud și de est a României ar fi o zonă cu un alt climat, un climat semiarid, în care am avea parte de secetă. Dar iată că avem acest aport de umiditate dinspre Mediterană, aport adus de cicloni, și avem parte de ploi însemnate în partea de sud a României”, a concluzionat el.