Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China nu va renunța la folosirea forței asupra Taiwanului: Au fost desfășurate avioane de vânătoare, bombardiere, distrugătoare

China nu va renunța niciodată la utilizarea forței asupra Taiwanului, a declarat miercuri guvernul de la Beijing, după o nouă serie de jocuri de război și o vizită a președintelui chinez Xi Jinping la locul unei înfrângeri celebre pentru forțele taiwaneze. potrivit Reuters.

China, care consideră Taiwanul guvernat în mod democratic ca fiind propriul său teritoriu, a desfăşurat luni avioane de vânătoare, bombardiere, distrugătoare şi fregate pentru a încercui Taiwanul, în cadrul unei operaţiuni militare prezentate drept un ”avertisment serios” adresat ”separatiştilor”, declanşând o ”alertă consolidată” pe insulele taiwaneze periferice, Taipeiul denunţând ”provocări flagrante”, iar Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o escaladare, relatează AFP.

„Suntem dispuși să luptăm pentru perspectiva reunificării pașnice cu cea mai mare sinceritate și străduință”, a declarat Chen Binhua, purtătorul de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri cu Taiwanul, în cadrul unei conferințe de presă periodice la Beijing.

„Dar nu ne vom angaja niciodată să renunțăm la utilizarea forței”, a spus el.

Aceasta vizează, totuși, interferența „forțelor externe” și numărul foarte mic de separatiști din Taiwan, nu marea majoritate a poporului taiwanez, a spus Chen. Taiwanul are relații strânse, deși neoficiale, cu Statele Unite, un furnizor major de arme, și cu aliații săi.

Guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniștii lui Mao Zedong. Niciun armistițiu sau tratat de pace nu a fost semnat vreodată.

Xi s-a aflat pe insulă pentru a lua cunoștință de eforturile de revitalizare a zonelor rurale și de „transmiterea genelor roșii și consolidarea protecției patrimoniului cultural”, a declarat cotidianul oficial People's Daily, făcând referire la culoarea Partidului Comunist.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE