China impune restricții asupra exporturilor de drone, cele vizate fiind dronele civile cu rază lungă de acțiune. În sprijinul deciziei, Beijingul invocă războiul Rusiei în Ucraina și teama că dronele ar putea fi transformate în arme.
Chinezii nu au dat detalii despre ce presupun aceste restricții, dar au precizat că se vor aplica dronelor care pot zbura dincolo de distanța naturală de vedere a operatorilor sau pot rămâne în aer mai mult de 30 de minute. Sunt vizate și dronele care pot transporta și lansa diverse obiecte și cântăresc mai mult de șapte kilograme.
Controlul exporturilor intră în vigoare din 1 septembrie "pentru a preveni utilizarea dronelor în scopuri non-pașnice", după cum a anunțat ministerul chinez al comerțului.
China impune restricții exporturilor de drone
China este un dezvoltator și exportator important de drone. Totuși, una dintre companiile de frunte din China s-a retras din Rusia și Ucraina pentru a împiedica utilizarea dronelor sale în luptă.
Guvernul de la Beijing nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia. Multe țări au criticat Beijingul pentru această atitudine și pentru că dronele fabricate în China ar putea fi utilizate pentru recunoaștere și, eventual, atacuri.
Americanii susțin că mai mult de 50% din dronele vândute în SUA sunt făcute de o companie chineză, DJI, și sunt cele mai utilizate de companiile de securitate.
În martie 2022, o companie germană a acuzat DJI că ar fi furnizat Rusiei date legate de pozițiile militare ucrainene. Încă compania le-a respins și a spus că sunt false.
"Noi nu am proiectat și fabricat produse și echipamente pentru uz militar și nici nu am comercializat sau vândut produse pentru a fi utilizate în conflicte militare în vreo țară", a spus purtătorul de cuvânt al fabricantului de drone, citat de Reuters.
În sprilie 2023, Ministerul de Comerț al Chinei a precizat că presa din Statele Unite și din țările occidentale răspândesc "acuzații nefondate" că ar fi exportat drone pe câmpul de luptă din Ucraina.
Limitările exportului de drone au venit după ce China a anunțat controale în ceea ce privește exportul unor metale utilizate pe scară largă în fabricarea chipurilor luna trecută, în urma măsurilor Statelor Unite de a restricționa accesul Chinei la tehnologii-cheie.
Beijingul s-a apărat în ceea ce privește acuzațiile privind trimiterea de drone rușilor și precizat că relațiile cu Rusia reprezintă "o cooperare economică și comercială normală".