Autoritățile chineze au relaxat unele reguli anti-virus, dar și-au reafirmat luni strategia severă „zero COVID”, după ce protestatarii au cerut demisia președintelui Xi Jinping.
Manifestațiile împotriva carantinărilor au izbucnit de vineri și s-au extins în cel puțin opt orașe mari, printre care Shanghai și Beijing. Această mișcare reprezintă cea mai mare manifestație de opoziție față de Partidul Comunist aflat la putere din ultimele decenii.
Guvernul nu a comentat cererile protestatarilor
Guvernul nu a făcut niciun comentariu cu privire la proteste sau la criticile la adresa lui Xi, dar decizia de a relaxa cel puțin o parte din restricții pare să aibă ca scop calmarea furiei. Cu toate acestea, analiștii nu se așteaptă ca guvernul să renunțe la strategia COVID și notează că autoritățile sunt pricepute în înăbușirea disidenței, potrivit AP.
Nu a fost clar câte persoane au fost reținute de când au început protestele.
Cum sunt modificate restricțiile
Primăria din Beijing a anunțat luni că nu va mai monta porți pentru a bloca accesul la complexele de apartamente unde se găsesc persoane infectate. Aceasta nu a făcut nicio mențiune despre incendiul mortal de săptămâna trecută care a declanșat protestele, în urma întrebărilor dacă pompierii sau victimele care încercau să scape au fost blocate de uși încuiate sau de alte controale antivirus.
„Pasajele trebuie să rămână libere pentru transportul medical, evadările de urgență și salvările”, a declarat un oficial al orașului responsabil cu controlul epidemiilor, Wang Daguang, potrivit serviciului oficial China News Service.
În plus, metropola de producție și comerț din sudul Chinei, Guangzhou, cel mai mare focar al ultimului val de infecții din China, a anunțat că unii rezidenți nu vor mai fi obligați să se supună unor teste în masă. Aceasta a invocat necesitatea de a conserva resursele.
Urumqi, unde a avut loc incendiul mortal, și un alt oraș din regiunea Xinjiang, în nord-vest, au anunțat că piețele și alte afaceri din zonele considerate cu risc scăzut de infectare, se vor redeschide în această săptămână, iar serviciul public de autobuze va fi reluat.
Efectele strategiei „zero COVID”
„Zero COVID”, care are ca scop izolarea fiecărei persoane infectate, a contribuit la menținerea numărului de cazuri din China la un nivel mai scăzut decât cel din Statele Unite și din alte state. Dar a izolat milioane de oameni în casele lor timp de până la patru luni, iar unii s-au plâns de lipsa unor alimente și a unor provizii medicale fiabile.
Partidul de guvernământ a promis luna trecută că va reduce perturbările prin modificarea carantinei și a altor reguli.
Luni, numărul de cazuri zilnice a crescut la 40.347, dintre care 36.525 fără simptome.