Ministerul român de Externe a anunțat că 346 de cetățeni români și străini au fost deja repatriați. O celulă de criză a fost activată la nivelul Ministerului român al Afacerilor Externe pentru sprijinul cetățenilor români aflați în Israel.
Oficialii de la București anunță că sunt în contact permanent cu Ambasada României la Tel Aviv, cu Oficiul de reprezentare al țării noastre la Ramallah, dar şi cu Delegaţia Uniunii Europene din Israel.
MAE informează că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah s-a deplasat la Aeroportul Ben Gurion pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport.
"Totodată, reprezentanţii Celulei de Criză a MAE s-au coordonat cu autorităţile israeliene şi cu Patriarhia Română pentru gestionarea grupurilor de cetăţeni români şi de pelerini români aflaţi pe Aeroportul Ben Gurion, în vederea asigurării cazării acestora, până la identificarea unor soluţii de repatriere. MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri autorităţilor israeliene pentru sprijinul oferit în vederea repatrierii în siguranţă a cetăţenilor români", se precizează într-un comunicat de presă al ministerului transmis duminică.
Românii care se află acolo sunt îndrumați să urmeze instrucţiunile autorităților locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va impune, să părăsească ţara.
Cetăţenii români se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv, inclusiv prin numerele de telefon de permanență, sau își pot anunța coordonatele la adresa de e-mail telaviv@mae.ro.
În urma declanșării stării de război, MAE a ridicat nivelul de alertă de călătorie pentru Statul Israel și cere, astfel, evitarea zonei.
Aflat într-o vizită în Portugalia, președintele Klaus Iohannis spune că, acum, în Israel sunt între 800 și 900 de români, turiști sau pelerini.
Autoritățile caută soluții pentru a-i aduce în țară pe cei care vor să revină rapid, spune șeful statului.