Comisia Europeană a făcut publică o listă preliminară cu patru tehnologii cu risc ridicat de a fi folosite în mod abuziv pentru a sprijini regimurile autocratice și pentru a încălca drepturile omului. Astfel, va fi realizată o analiză detaliată pentru a stabili dacă exportul și importul de microcipuri de ultimă generație, sisteme de inteligență artificială, computere cuantice și inginerie genetică reprezintă un pericol pentru securitatea Uniunii Europene, relatează Euronews.com.
Analiza internă va include consultări intense cu experți din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și din sectorul privat în așa fel încât lista finală despre riscurile ridicate în folosirea noilor tehnologii să fie prezentată în primăvara anului viitor.
Elaborarea acestui document ar putea implica și aplicarea unor posibile restricții, inclusiv interdicții comerciale și controale ale investițiilor, deși orice astfel de măsură ar putea fi cel mai probabil contestată de unele capitale reticente față de intervenția Bruxelles-ului în probleme de securitate națională.
Selecția prezentată marți este primul rezultat al strategiei inițiate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu scopul de a reduce vulnerabilitățile și dependențele pe care blocul comunitar le-a acumulat în zeci de ani pe piața liberă.
Ursula Von der Leyen a propus inițial această strategie în contextul relațiilor UE-China, care s-au agravat pe fondul represiunii uigurilor din regiunea Xinjiang, tensiunilor privind originile pandemiei COVID-19, a războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a tensiunilor continue din strâmtoarea Taiwan, printre alte surse de fricțiune. Cu toate acestea, China nu este menționată în mod explicit în documentul prezentat marți.
UE și aliații săi din G7 au acuzat a acuzat Beijingul că și-a intensificat represiunea asupra propriilor cetățeni, recurgând la dezinformare și represalii în relațiile sale internaționale. Gestionarea relațiilor cu Chină ar putea deveni un subiect sensibil, în condițiile în care această țară controlează o parte importantă a materiilor prime și a produselor indispensabile pentru decarbonizarea și modernizarea economiei, inclusiv panouri solare, baterii și mașini electrice.
Cu toate acestea, Beijingul pare a nu a avea niciun fel de scrupule în a folosi aceste lanțuri de aprovizionare valoroase pentru a-și pedepsi criticii.
Vicepreședintele CE: UE dorește să fie un jucător, nu un teren de joacă în privința tehnologiei
Uniunea Europeană își propune să ia măsuri pentru a nu deveni victima unor astfel de represalii, în care relațiile de dependență ar putea afecta securitatea națională, în așa fel încât să destabilizeze industrii și să pună în pericol mii de locuri de muncă.
"Tehnologia se află în prezent în centrul competiției geopolitice. Iar UE dorește să fie un jucător, nu un teren de joacă", a declarat Věra Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru valori și transparență, în timpul prezentării.
"Acest lucru nu este împotriva niciunei țări. Facem ceea ce credem că este în interesul general al cetățenilor noștri. Atunci când vedem că există un risc de dependență excesivă, un risc de rupere a unui lanț de aprovizionare care ar putea fi critic pentru noi, luăm măsuri, nu așteptăm", a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, vorbind alături de ea.
Evaluările de risc inițiate marți au ca scop o mai bună aprofundare a patru principale domenii tehnologice. Acestea au fost alese în mod special datorită faptului că sunt în continuă evoluție și că există posibilitatea "iminentă" de a fi utilizate în scopuri militare, dar și pentru a încălca drepturile omulu
Tehnologiile pe care UE vrea să le protejeze
Semiconductori avansați, inclusiv microelectronică, fotonică, cipuri de înaltă frecvență și echipamente de fabricare a semiconductorilor.
Inteligența artificială, inclusiv calculul de înaltă performanță, cloud computing și edge computing, analiza datelor, viziunea computerizată, procesarea limbajului și recunoașterea obiectelor.
Tehnologia cuantică, inclusiv calculul cuantic, criptografia cuantică, comunicațiile cuantice, precum și detecția și radarul cuantic.
Biotehnologie, inclusiv tehnici de modificare genetică, noi tehnici genomice, gene drive și biologie sintetică.
Statele membre, experți și reprezentanții sectorului privat vor fi implica în realizarea analizei interne și vor oferi reacții și informații confidențiale care pot oferi o perspectivă asupra capcanelor și efectelor secundare ale acestor tehnologii.
Pe baza consultărilor, Bruxelles va prezenta în primăvară o listă finală a tehnologiilor din domenii sensibile, care ar putea fi mai scurtă decât selecția deja prezentată.
În paralel, se vor purta discuții cu privire la alte șase domenii tehnologice "critice", care ar putea face, de asemenea, obiectul unei evaluări a riscurilor în viitor, dar nu imediat. Acest grup cuprinde multe produse bine cunoscute, cum ar fi realitatea virtuală, securitatea cibernetică, senzorii, navigația spațială, reactoarele nucleare, hidrogenul, bateriile, dronele și robotica.