Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a revocat înțelegerea cu autorii atacului de la 11 septembrie, după ce familiile victimelor și-au exprimat nemulțumirea. Astfel, Khalid Sheikh Mohammed, creierul celui mai grav atentat din istoria modernă a Statelor Unite, alături de alți patru complici, riscă pedeapsa cu moartea.
Khalid Sheikh Mohammed nu mai scapă de pedeapsa cu moartea
Generalul Pentagonului care a încheiat înțelegerea prealabilă a rămas fără autorizație, după ce Austin a spus că revocă autoritatea ofițerului care supraveghează curtea militară și care a semnat acordul de miercuri.
Ceilalți patru complici sunt Walid Muhammad Salih Mubarak bin Attash, Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi, Ramzi bin al-Shibh și Ali Abdul Aziz Ali.
Autorii atacului sunt închiși la penitenciarul Guantanamo, iar procesul a început în urmă cu 16 ani.
Inculpații urmau să depună o cerere de recunoaștere a vinovăției pentru atentatele de la 11 septembrie 2001, comise în numele organizației Al Qaeda. În schimb, urmau să scape de pedeapsa capitală.
În urmă cu 23 de ani, pe 11 septembrie 2001, gruparea teroristă Al Qaeda a deturnat două avioane comerciale, care s-au izbit de "Turnurile Gemene" din New York. Zgârie norii s-au prăbușit în două ore de la impact, iar oamenii aflați la etajele superioare nu au putut fi salvați. O altă aeronavă a lovit o aripă a clădirii Pentagonului.
În total, în jur de 3.000 de oameni au fost uciși în aceste atacuri. Atentatele au dus la o schimbare radicală în ceea ce privește politica de securitate. Pentru prima oară a fost activat articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic, care prevede că un atac asupra unui stat aliat reprezintă un atac asupra tuturor membrilor NATO.
Șeful organizației Al Qaeda, Osama Bin Laden, a fost ucis în Pakistan, în mai 2011, într-o operațiune militară specială a Statelor Unite.