După ce Spania a anunțat că se opune reducerii consumului de gaz cu cel puțin 15%, și alte țări europene susțin că Bruxelles-ul nu ar trebui să adopte măsura înainte ca statele membre să-şi exprime poziţia sau opoziţia.
Grecia și Portugalia sunt, de asemenea, împotriva planului Uniunii Europene de raționalizare a gazului, începând cu 1 august. Premierul Ciucă spune că România nu va avea probleme legate de furnizarea gazelor către propriii cetățeni.
Nicolae Ciucă: „În momentul de faţă nu există niciun fel de temere”
Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Malta, Ţările de Jos și Polonia sunt alte țări care și-au exprimat temerile în privința propunerii care ar putea fi aprobată zilele viitoare.
Cristian Bușoi, europarlamentar: „Comunicarea Comisiei Europene și propunerea legislativă de regulament s-au făcut pe baza articolului 122. Este o procedură foarte rapidă, care nu implică Parlamentul European. Propunerea CE trebuie să fie aprobată de consiliul de miniștri care se va întâmpla marțea viitoare.”
În România, premierul dă asigurări că vom avea stocurile necesare la venirea iernii, însă o decizie privind reducerea consumului ar putea fi luată abia la finalul toamnei.
Nicolae Ciucă, premierul României: „În momentul de faţă nu există niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru iarna 2022-2023.”
Timișoara riscă să rămână fără gaz
Între timp, primarul Timișoarei anunță că orașul riscă să rămână fără gaz. Peste 50.000 de locuințe, spitale și școli ar putea rămâne fără căldură la iarnă.
Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara: „În momentul de față, ca să economisim gaz, trebuie să găsim gaz și în momentul ăsta nu găsim pentru compania noastră de termoficare un furnizor de gaz pentru că există această schemă de plafonare. Dar Guvernul nu a compensat furnizorii de gaz cu diferența între prețul plafonat și prețul de piață și tocmai de aceea momentan niciun furnizor de gaz nu încheie contracte noi. Este o situație dificilă.”
De la începutul anului, din cauza costurilor ridicate ale energiei, mai multe societăți din țară întâmpină probleme. La Slatina, două hale ale combinatului ALRO au fost închise, iar peste 1.500 de angajați trimiși în șomaj tehnic.
Și Azomureș, cel mai mare consumator de gaze din țară și principalul producător de îngrășăminte, și-a suspendat producția de amoniac, în urmă cu o lună.