Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa face stocuri de gaze. Câte depozite are România

Depozitele de gaze din Uniunea Europeană sunt umplute în acest moment în proporție de aproape 65%. Sunt țări care au stocurile la capacitate maximă, în vreme ce altele au sub jumătate din capacitatea de stocare atinsă.

Noile reguli la nivelul Uniunii impun ca, până la 1 noiembrie, depozitele de gaze să fie umplute la minimum 80% capacitate.

Uniunea Europeană are o capacitate de stocare a gazelor de aproximatix 105 miliarde de metri cubi. Aproape 70 de miliarde de metri cubi de gaze au fost deja injectate în depozitele subterane, ceea ce reprezintă 64,9% din total.

Unde sunt cele mai mari stocuri de gaze din UE?

Topul țărilor cu cele mai mari stocuri este deschis de Portugalia, care și-a umplut la capacitate maximă depozitele. Urmează Polonia, cu 98% din capacitate atinsă, Suedia cu 84,4%, Danemarca – 83,7% și Spania cu 79,9%.

Sunt și țări unde realizarea proviziilor de gaze pentru iarnă este un proces mai greoi. Bulgaria este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește stocurile de gaze, cu doar 41,9% din capacitatea depozitelor. Urmează Croația, Ungaria și Letonia, toate cu rezerve de sub jumătate din capacitate.

Austria are puțin peste 50%, în vreme ce România și-a umplut depozitele la 52,3% din capacitate, mult sub media Uniunii.

Câte depozite de gaz sunt în România?

În țara noastră se află șase depozite subterane de gaz. De fapt niște foste zăcăminte epuizate, cu o capacitate totală de aproximativ 3,1 miliarde de metri cubi. Peste 1,6 miliarde de metri cubi de gaze au fost deja injectate în aceste depozite, restul de aproximativ 700 de milioane trebuie introduse în următoarele 3 luni.

Cât consumăm?

România consumă aproximativ 12 miliarde de metri cubi de gaze pe an și produce în jur de 10 miliarde. Diferența o importăm în acest moment din Rusia.

La nivelul Uniunii, consumul este de peste 390 de miliarde de metri cubi pe an, iar importurile din Rusia se ridică la 155 de miliarde, adică 40% din consum.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE