Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Nikolai Patruşev, noul consilier prezidenţial al lui Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit marţi pe Nikolai Patruşev în funcţia de consilier prezidenţial, la fel ca şi pe vechiul său aliat Aleksei Diumin, în timp ce pe consilierul său economic Maksim Oreşkin l-a promovat în postul de adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale, a anunţat marţi Kremlinul, potrivit Reuters.

Cine este Nikolai Patruşev

Nikolai Patruşev, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a ocupat timp de 16 ani funcţia de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei. În această funcţie, el a fost înlocuit de Serghei Şoigu, pe care Putin l-a înlăturat în mod neaşteptat duminică din funcţia de ministru al Apărării.

Patrușev, a cărui poziție este echivalentă cu cea a Consilierului pentru Securitatea Națională al SUA este un adept al liniei dure a Kremlinului.

Patrușev a fost unul dintre marii susținători ai invaziei Ucrainei. Într-o serie de interviuri acordate ziarelor rusești, el a prezis că Europa se va prăbuși sub greutatea numeroaselor crize și Ucraina se va dezintegra în mai multe state, potrivit The Washington Post.

Patrușev a lucrat pentru prima dată alături de Putin în anii '70, când cei doi au fost prezenți în divizia de contrainformații a KGB din Leningrad, acum Sankt Petersburg. Patrușev s-a mutat la Moscova cu doi ani înaintea lui Putin, ocupând funcții de conducere în sediul FSB din Lubianka în anii ‘90. Mai târziu, când Putin a fost ales de Elțîn pentru a deveni prim-ministru, Patrușev a devenit șeful FSB. Din acel moment, Patrușev a încercat să se asigure că Putin rămâne la putere în Rusia.

În ultimii doi ani, Patrușev a fost unul dintre cei câțiva consilieri apropiați care aveau acces nestingherit la președintele rus, lucru care i-a consolidat influența asupra lui Putin. Ascensiunea lui Patrușev subliniază influența foștilor KGB-iști de linie dură, care de peste două decenii reprezintă una dintre cele mai influente - dacă nu chiar cea mai influentă – grupări de la Moscova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE