Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă avertizarea de ”mega cutremur” emisă de Japonia și ce pagube poate produce un astfel de seism

Japonia, una dintre cele mai predispuse țări la cutremure, a emis săptămâna trecută prima sa „avertizare de mega cutremur”, după ce un seism puternic s-a produs în largul coastei sud-estice a insulei principale Kyushu.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,1 nu a provocat decese sau pagube grave, însă avertizarea a dus la o confuzie generalizată și la un sentiment persistent de îngrijorare, cu privire la momentul în care va lovi următorul cutremur mare.

Ce este o avertizare privind un mega cutremur

Agenția Meteorologică Japoneză (JMA) a emis această avertizare după ce a concluzionat că seismul cu magnitudinea de 7,1 care a avut loc pe 8 august la marginea vestică a Nankai Trough a crescut probabilitatea producerii unui alt cutremur de mare magnitudine, explică Associated Press.

Există o probabilitate de 70-80% ca un cutremur cu magnitudinea 8 sau 9 să aibă loc în zona Nankai Trough în următorii 30 de ani, iar probabilitatea este acum „mai mare decât normalul” după ultimul cutremur, afirmă JMA.

Aceasta nu este o predicție că un mega cutremur va avea loc într-un anumit moment sau loc, spune seismologul Naoshi Hirata de la Universitatea din Tokyo, care conduce grupul de experți al JMA. El a îndemnat oamenii să rămână precauți și pregătiți.

Ce este Nankai Trough

Nankai Trough este un șanț submarin care se întinde de la Hyuganada, în apele din largul coastei sud-estice a insulei Kyushu, până la Golful Suruga, în centrul Japoniei. Se întinde pe aproximativ 800 de kilometri de-a lungul coastei Pacificului. Placa Mării Filipinelor de acolo trage încet în jos placa eurasiatică și o face să se întoarcă ocazional, o acțiune care ar putea duce la un mega cutremur și tsunami, spune JMA.

Ultimul cutremur Nankai Trough din Shikoku din 1946 a înregistrat o magnitudine preliminară de 8,0 și a ucis peste 1 300 de persoane.

Ce pagube poate produce un mega cutremur

În 2013, o echipă guvernamentală de prevenire a dezastrelor a declarat că un cutremur cu magnitudinea de 9,1 în depresiunea Nankai ar putea genera un tsunami de peste 10 metri în câteva minute, ucigând până la 323.000 de persoane, distrugând peste 2 milioane de clădiri și provocând pagube economice de peste 220 000 de miliarde de yeni (1 500 de miliarde de dolari) pe o mare parte din coasta japoneză a Pacificului.

Ce fac autoritățile japoneze pentru a se pregăti

Agenția de gestionare a incendiilor și dezastrelor a instruit 707 municipalități considerate ca fiind expuse riscului unui cutremur al Nankai Trough să își revizuiască măsurile de răspuns și planurile de evacuare.

Experții și oficialii au îndemnat oamenii să rămână calmi și să își continue activitățile sociale și economice zilnice, asigurându-și în același timp alimente și apă de urgență și discutând planurile de evacuare cu membrii familiei.

Luni, într-o notă liniștitoare, experții JMA au declarat că nu au constatat până în prezent nicio activitate seismică sau tectonică anormală care să indice un mega cutremur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE