După episodul extrem de tensionat de la Casa Albă , există temeri că ajutorul militar american pentru Ucraina ar putea înceta.
Iată cât de riscant este pentru Ucraina un astfel de scenariu, în opinia specialiștilor, care au analizat fluxul ajutoarelor alocate de Statele Unite.
Ne uităm întâi de toate la fondurile alocate în total de către Statele Unite pentru Ucraina. Vorbim despre 182,8 miliarde de dolari care sunt defalcați pe mai multe ramuri.
Vorbim despre fondurile plătite, banii care au plecat deja din Trezoreria SUA, vorbim așadar de 83,4 miliarde de dolari. Fondurile rezervate și fondurile încă alocate, reprezintă în acest moment principala miză.
E vorba despre aproape 100 de miliarde de dolari, aceștia sunt bani fie au fost doar alocați și promiși pentru a ajuta militar Ucraina, fie banii deja promiși în cadrul unor contracte.
E important de făcut o distincție în ceea ce privește opiniile specialiștilor care au analizat aceste sume și anume că pe de o parte livrările de armament durează în cel mai bun câteva luni, iar în cel mai rău caz câțiva ani.
Chiar și în situația în care nu sunt alocate sume suplimentare pentru Ucraina, atunci cel puțin o perioadă de timp armamentul va merge către țara care este în război.
Celălalt scenariu, care este mai pesimist în care administrația Trump ar invoca anumite prevederi speciale din legile SUA situație în care ar putea să blocheze cu totul livrările de armament inclusiv pe cele deja plătite.
Scenarii scrise de specialiști
Dacă Ucraina primește în continuare ajutor militar și de la SUA și de la Uniunea Europeană, atunci experții apreciază că ar fi suficient pentru a stabiliza liniile frontului, acolo unde se află și în momentul de față și totodată ar câștiga mai mult timp pentru negocieri și astfel ar permite o pace mai avantajoasă.
În scenariul în care ajutorul militar este suspendat pentru Ucraina, capacitățile militare din Ucraina ar începe ușor ușor să scadă în Ucraina, în perioada următoare, Rusia ar putea captura și mai multe teritorii, iar Ucraina ar fi pusă în situația de a accepta o pace în condiții dezavantajoase.