Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a anunțat marți că Guvernul își propune să strângă peste două miliarde de lei din taxa pe profiturile excepționale ale băncilor pe care vrea să introducă din anul 2024. De asemenea, coaliția de guvernare urmează să decidă când va intra în vigoare măsura deoarece acest lucru depinde de modul în care ”va evolua deficitul bugetar în următoarele luni”.
Ministrul de Finanțe a explicat că introducerea unei taxe pe profiturile excepționale ale băncilor este analizată în cadrul coaliției de guvernare.
”E analizată în cadrul coaliției de guvernare și poate fi taxă adițională, adică plătește impozitul pe profit și 1% din cifra de afaceri, ceea ce ar fi echivalentul dacă ne referim în cote procentuale de impozit pe profit ar însemna 16% plus încă 1% din cifra de afaceri”, a precizat Marcel Boloș.
Astfel, din estimările guvernanților, la buget ”s-ar strânge peste două miliarde de lei în anul 2024”.
Întrebat dacă această taxă va introdusă de la 1 ianuarie 2024, Boloș a dat de înțeles că o decizie va fi luată în funcție de cum va evolua deficitul bugetar în următoarea perioadă.
”Este decizia coaliției de guvernare și în funcție de cum va evolua deficitul bugetar în următoarele luni, dar și de momentul în care se vor aproba măsurile fiscale de către Parlament.
În funcție de acest moment se va decide data întării în vigoare.
Ar fi total injust ca peste noapte să intre în vigoare, din respect față de contribuabili și cei care plătesc taxe la buget. Măsurile le-am anunțat în ordinea lor: reducerea cheltuielilor publice, combaterea evaziunii fiscale și abia apoi măsurile fiscal-bugetare”, a explicat Boloș.
Marcel Boloș: ”Avem o problemă cu deficitul bugetar pe care de trei luni ne chinuim să-l stabilizăm”
”Reducerea cheltuielilor bugetare împreună cu măsurile fiscal bugetare, în funcție de data la care va hotărî coaliția de guvernare că aprobă aceste măsuri se va stabili un termen rezonabil pentru atât din punct de vedere fiscal să putem încasa impozitele și taxele, cât și din punct de vedere al reorganizărilor din sectorul public să nu fie peste noapte.
De exemplu, o măsură de reorganizare până la data de 1 ianuarie încât anul bugetar următor să-l începem în noi condiții cred că este rezonabil.
Sunt măsuri grele, de consolidare fiscal-bugetară. Avem un angajament luat prin PNRR, de pe altă parte avem o problemă cu deficitul bugetar pe care de trei luni ne chinuim să-l stabilizăm pentru ca să nu producem dezechilibre macroeconomice și să avem situații neplăcute”, a concluzionat Boloș.