Benzina și motorina se ieftinesc ușor, la o săptămână după ce Executivul a renunțat la schema de compensare. Scăderea prețului vine pe fondul ieftinirii barilului de petrol, dar și a politicii companiilor ruse de a vinde cât mai mulți carburanți, până la început de februarie, când intră în vigoare embargoul asupra transportului carburanților din Rusia.
Companiile rusești caută să vândă cât mai multă benzină
Prețurile benzinei și motorinei sunt în continuă scădere de la începutul lunii. E o ieftinire de mică amploare, de câțiva bani la fiecare litru de carburant. În timp ce benzina costă acum cam la fel cât costa în ianuarie anul trecut, motorina este mai scumpă, în medie, cu 1 leu și 20 de bani pe fiecare litru.
Atât ușoara ieftinire a carburanților, cât și diferența foarte mare dintre prețul motorinei de acum față de aceeași perioadă a anului trecut pot fi puse pe seama sancțiunilor europene care vizează exporturile din Rusia. Companiile rusești caută să vândă cât mai multă benzină și, mai ales, motorină până pe 5 februarie când intră în vigoare embargoul, explică experții în energie.
„Este foarte clar că, pe lângă limita superioară la 60 de dolari barilul, s-a făcut o acțiune foarte puternică de obținere de gaz din Norvegia, de gaz lichefiat din SUA, din Qatar, astfel încât și pe o reducere a cererii în China, care e încă își revine după pandemie și după blocajele economice. Suntem într-un context în care organismele noastre de urmărire a competiției și a modului cum se reflectă aceste mari scăderi de prețuri de gaz prin comparație cu acum câteva luni, ar trebui să ia măsuri și să vadă cum lucrurile astea se reflectă mai bine în stațiile noastre de combustibili,” a explicat Ionuț Purica, expert în energie.
Prețul carburanților, o presiune financiară
Mai mult decât atât, și acciza pentru carburanți a scăzut de la 1 ianuarie 2023. Guvernul a explicat că renunță la o parte din banii care veneau din acciză din cauza contextului economic care pune presiune pe cetățeni. Totuși, în prima zi din an, am asistat la o creștere bruscă a prețurilor, după ce s-a renunțat la compensarea cu 50 de bani.
Oamenii spun că prețul carburanților este una dintre principalele presiuni financiare cu care se confruntă. În aceasta perioada România se afla pe locul al treilea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftina benzina, după Bulgaria, Slovenia. În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul patru între statele Uniunii Europene, după Bulgaria, Malta și Slovenia.