Premierul austriac spune că 20.000 de imigranți care au ajuns ilegal în Austria au trecut prin România. Asta ar însemna că autoritățile române au scăpat din vedere de patru ori mai mulți migranți, față de cei prinși că au forțat granița. Karl Nehammer, cancelarul austriac, justifică numărul printr-o investigație proprie a poliției. Statisticile oficiale din România și cele ale agențiilor europene contrazic cifrele avansate de oficialul austriac.
Karl Nehammer, cancelarul austriac: „Avem în Austria 75.000 de persoane care nu sunt înregistrate și știm că 20.000 au traversat România. Știm asta din investigațiile poliției austriece și acum trebuie să găsim o solutie pentru această problemă.”
Oficialii austrieci au ajuns la acest număr după ce au analizat 400 de telefoane ale migranților
Oficialii austrieci au ajuns la acest număr printr-o estimare, după ce au analizat 400 de telefoane ale migranților care se află acum pe teritoriul austriac. Au folosit datele de geolocație pentru a demonstra rutele folosite de străini. Informațiile Euronews România arată că aceste argumente au fost prezentate autorităților române în data de 5 decembrie, când o delegație a ministerului de Interne s-a întâlnit cu ministrul de Interne austriac, tocmai pentru a lămuri problema migrației.
Carmen Cristea, fost șef al Centrului Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil București: „Nu cred. Refuz să cred așa ceva. Noi avem sistemul destul de bine pus la punct, nu pot să cred că au scăpat atâția fără să fie identificați, fără să fie depistați, nu pot să cred. Acesta este punctul meu de vedere. Mi se pare un număr mult prea mare, nu sunt 100-200, sunt 20.000.”
Carmen Cristea are o experiență de 16 ani în domeniul azilului și migrației. A condus până nu demult Centrul Regional pentru Solicitanții de Azil din București. Ea ne-a explicat că amprentarea migranților se face atunci când aceștia solicită o formă de protecție în țara în care ajung.
Nu este clar de unde au apărut cei 20.000 de migranți despre care vorbește cancelarul austriac. Agenția Europeană care supraveghează frontierele externe, Frontex, arată în ultimul raport că România nu este pe ruta balcanilor de Vest, cea mai tranzitată. Oficial, doar 2,7% dintre migranții care au reușit să ajungă în Uniunea Europeană au trecut pe aici, adică în jur de 3.000 de persoane, care au venit pe la granița cu Serbia, au intrat în România și au reușit să ajungă în Spațiul Schengen.
România rămâne o țară de tranzit
Migranți ajung în țara noastră și pe la Vama Giurgiu. Autoritățile române spun că sunt mult mai puțini decât din Serbia. Polițiștii de Frontieră au găsit chiar în urmă cu două săptămâni opt sirieni, ascunși într-un loc special amenajat într-un microbuz.
În primele 10 luni 4.400 de migranti au încercat să forțeze granițele Romaniei. Erau cetățeni care proveneau din India, Siria, Afganistan, Irak, arată Poliția de Frontieră în datele oficiale. România rămâne o țară de tranzit pentru cei care ajung aici. O arată statistica de la granița cu Ungaria: peste 5.500 au fost prinși încercând să fugă în Vest.
Cel mai fierbinte punct rămâne granița cu Serbia, graniță externă a Uniunii Europene. Polițiștii de Frontieră spun că presiunea a scăzut cu aproximativ 50%, față de aceeași perioadă a anului trecut. S-a prevenit intrarea în țară a 26.000 de migranți: o parte dintre ei au fost observați pe aparatele de termoviziune când s-au întors din drum, iar o parte au fost preluați de autoritățile sârbe, la solicitarea Poliției de Frontieră din România. Există patrule suplimentare, inclusiv agenți Frontex, pentru a păzi granița externă UE.